23948sdkhjf

Grøn vækstpakke kan skabe 77.000 arbejdspladser

Ny rapport fra Danmarks grønne tænketank vurderer at der er 77.000 jobs at hente hvis regeringen beslutter sig for at stile efter en 40% CO2-reduktion i forhold til 1990.
Danmarks grønne tænketank Concito har regnet på, hvad en 40 % CO2-reduktion vil kræve af investeringer i de forskellige sektorer, og hvor mange jobs de vil skabe.

- Der kan skabes 77.000 nye arbejdspladser, hvis Danmarks nye regering beslutter sig for at følge de videnskabelige anbefalinger og stile efter 40 % CO2-reduktion i 2020 i forhold til 1990 – ligesom vores fire største eksportmarkeder gør, og som partierne i rød blok generelt tilsluttede sig under valgkampen, konkluderer Concito i rapporten.

Investeringer i energisektoren med ekstra fordel
- Alle er enige om, at det giver mening at fremrykke en række investeringer. Ved at fremrykke investeringer indenfor vedvarende energi og energieffektivisering kan vi både bidrage til at løse klimaproblemet og skabe varige og konkurrencedygtige arbejdspladser, udtaler formand Martin Lidegaard.

Concito påpeger, at investeringer i energisektoren samtidig har den ekstra fordel, at de ikke belaster de offentlige finanser, da investeringerne afholdes af energiselskaberne. Den positive afledte beskæftigelseseffekt vil faktisk bidrage til en forbedring af statsfinanserne. En yderlige fordel ved denne jobskabelse i energisektoren er, at der er tale om job med højt værdiindhold og dermed job, der ikke primært konkurrerer på lave lønninger.

Effekt af ambitiøs klimapolitik
Martin Lidegaard uddyber:

- Concito har for kort tid siden undersøgt, hvordan Danmark kan hæve sit ambitionsniveau, så vi opnår en reduktion af drivhusgasudledningen på 40 % i stedet for kun 30 %. Med den nye rapport undersøger vi, hvilken effekt en ambitiøs klimapolitik kan have på jobskabelsen. Det viser sig, at de to målsætninger – mere ambitiøs klimapolitik og jobskabelse – kan gå hånd i hånd.

Samlet set er der tale om investeringer for omkring 100 mia. kr. i perioden 2012-2020 i omstillingen til vedvarende energi og tilhørende infrastruktur. Det svarer til en beskæftigelseseffekt på 77.000 personer fordelt over årene.

Samlede investeringer og beskæftigelse i perioden 2012-2020




Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078