23948sdkhjf

Energinet: Uansvarligt at kabellægge mere end 15 pct. af 400 KV-forbindelse

- Det samlede danske elnet bliver truet på sin stabilitet, hvis mere end 26 km af forbindelsen i Vest- og Sydjylland bliver lagt som kabel. Det kan ødelægge kompotenter i systemet, men også elektriske apparater ved forbrugerne.

Det skriver Energinet i en pressemeddelelse søndag aften, efter Jyllandsposten søndag afslørede at er muligt at kabellægge mere end de 26 kilometer af strækningen mellem mellem Idomlund ved Holstebro over Endrup ved Esbjerg til den dansk-tyske grænse.

Energinets undersøgelser har vist, at det er muligt at lægge op til 15 procent af den 170 km lange strækning som kabler i jorden, og derfor lægger man op til, at op mod 26 km af forbindelsen bliver lagt som kabler i jorden, og resten bliver luftledninger.

- Kabler i jorden opfører sig helt anderledes end luftledninger, og der er ingen steder i verden, hvor der er erfaringer med så lange 400 kV-strækninger. Vi kan godt grave kablerne i jorden, men anlægget vil så udgøre en stor risiko for resten af elnettet, og derfor vil det være meget uansvarligt at forsøge en kabellægning med den teknologi som eksisterer i dag, siger Henrik Riis, der er administrerende direktør for Energinet Eltransmission.

Forskning i kabler intensiveret
Danmark er foregangsland, når det kommer til at kabellægge vekselstrøm på de allerhøjeste spændingsniveauer. Energinet har i en årrække forsket netop i at kabellægge 400 kV-forbindelser og har intensiveret den forskning de senere år i håbet om på sigt at kunne lægge længere 400 kV-strækninger i jorden.

Kablerne, der går under vandet til og fra Danmark, er jævnstrømsforbindelser, der er udviklet til at overføre store mængder energi over lange, ubrudte strækninger, hvor man kan styre mængden og retningen af den overførte energi. Jævnstrømskabler er således ikke egnede til kortere indenlandske strækninger.

- Hovedproblemet er, at lange kabelstræk i en vekselstrømsforbindelse forstærker den 'støj', der er i elnettet, og den støj kan i sidste ende ødelægge komponenter i elsystemet eller apparater hos forbrugerne. Forskning og udvikling kan måske vise, at det om 10 eller 15 år er muligt at kabellægge mere, men af hensyn til danskernes forsyning og stabiliteten i det danske elnet tør vi på nuværende tidspunkt ikke at gå længere end 15 procent, siger Henrik Riis.

Den gamle forbindelse har nået sin grænse
Jyllandsposten har talt med  Claus Leth Bak, professor i elektrisk energiteknik ved Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet og Henrik Lund, professor i energiplanlægning også fra Aalborg Universitet. 

De siger begge, at det kan lade sig gøre at kablelægge mere end de 26 kilometer af strækningen. Men at det er meget, meget dyrt og meget svært men ikke umuligt. De vurderer samtidig, at det vil tage flere år at udvikle en egnet løsning.

Og her i er Henrik Riis for såvidt enig.

Hvis vi havde rigtig god tid, kunne bruge flere af samfundets penge og var villige til at tage større risici med elforsyningens sikkerhed og kvalitet, så ville det være muligt at lægge længere kabelstrækninger i jorden, lyder det fra direktøren.

- Vi har bare brug for forbindelserne nu og ikke om 10-15 år, og derfor er konklusionen entydig, siger Henrik Riis.

Den nuværende 150 kV-luftledning mellem Idomlund og Karlsgårde ved Varde har i dag nået sin grænse, og med flere nye havmølleparker i Nordsøen på vej, er det nødvendigt at forstærke elnettet, for at strømmen kan komme frem til forbrugerne. 

Kommenter artiklen (12)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126