23948sdkhjf

Carlsberg vil reducere vandforbruget med 50 procent

Carlsbergs bryggeri i Fredericia fejrer sit 40-års jubilæum ved at tage et stort skridt ind i fremtiden.

Med opførslen af et nyt vandrensningsanlæg vil bryggeriet nemlig kunne genbruge 90 pct. af sit procesvand og reducere det generelle vandforbrug med 50 pct. 

Det samlede vandforbrug for den samlede Carlsberg-gruppe skal på verdensplan halveres fra 3,4 til 1,7 hektoliter vand pr. produceret hektorliter drikkevare. Det nye vandrensningsanlæg vil således reducere forbruget af vand fra 2,9 hektoliter vand pr. hektoliter øl til 1,4 hektoliter vand pr. hektoliter drikkevare.

Samtidig skal bryggeriet i Fredericia være det første bryggeri i Carlsberg Gruppen, der praktisk talt kan afskaffe spildevand.

Læringsplatform for Carlsberg
Bryggeriet i Fredericia blev udvalgt som test-sted for Carlsberg Gruppens første totale vandbehandlingsanlæg. Ifølge Philip Hodges, Executive Vice President for Supply Chain i Carlsberg Gruppen, så repræsenterer vandbehandlingsanlægget en stor, men nødvendig investering.

- Ved at genbruge 90 pct af alt procesvand, så vil Fredericia bryggeri halvere sit nuværende vandforbrug til ølbrygning, hvilket rammer under vores 2030 målsætning, siger Philip Hodges til Carlsberg Gruppens website.

Philip Hodges fremhæver, at Fredericia konstant har haft fokus på ressourcestyring og vandreduktion, men der er behov for mere avancerede teknologier inden for genbrug af vand for at kunne nå de ambitiøse mål i Carlsbergs ‘Together Towards Zero Programme’.

Hensigten er, at Fredericia bryggeri skal fungere som en læringsplatform for alle Carlsbergs bryggerier på verdensplan.

Nye teknologier
Det er rådgivervirksomheden Niras, der har bistået Carlsberg med at udvikle en komplet business case til vandrensningsanlægget. I den forbindelse er Niras også behjælpelig med at forestå ansøgninger fra fødevare- og miljømyndigheder.

Ekspertisechef i Niras Søren Nøhr Bak ser opførelsen af vandbehandlingsanlægget som en teknisk landvinding, der vil få stor betydning for det bæredygtige forbrug af vand og energi i en af verdens største bryggerigrupper.

- Det nye totale vandbehandlingsanlæg i Carlsbergs Fredericia bryggeri repræsenterer en ny innovativ måde at lave sikkert genbrug af renset vand på, og projektet introducerer nye teknologier til at forbedre vandeffektivitet, siger Søren Nøhr Bak.

Vandrensning i tre trin
Carlsberg i Fredericia skal have installeret et forrensningsanlæg, der renser procesvandet i tre trin.

I første trin anvendes bakterier til at rense vandet for biologiske og organiske stoffer. Samtidig produceres der rent faktisk biogas.

I andet trin af rensningsprocessen fjernes de resterende dele af de organiske stoffer, bakterier, kvælstof og fosfor ved at vandet sendes gennem en ultrafiltreringsmembran, der er så tæt, at bakterierne ikke kan komme igennem.

Efter den proces står man med bakteriefrit vand.

Ikke desto mindre skal Carlsberg lige igennem tredie trin i rensningen, som går på at fjerne de salte, der måtte være tilbage i vandet.

- De fjernes i et omvendt osmoseanlæg, med så fin en membran, at der kun kan komme vand igennem, forklarer Søren Nøhr Bak.

Selvom vandet efter det er så rent, som det kan blive, så vælger Niras alligevel at gå med livrem og seler.

- Efter trin tre har vi nogle trin, som skal gøre at vi er helt sikre på, at bakterierne er slået ihjel. Her anvender vi ultralys og disinfektionsmiddel, som doseres, siger Søren Nøhr Bak.

Efter sidste trin har man omdannet processpildevandet fra bryggeriet til vand i drikkevandskvalitet, der kan anvendes til rengøring af procesudstyr og emballage på bryggeriet.

Følger projektet til dørs
Niras kommer til at stå for hele projektledelsen, indtil anlægget står færdigt i første kvartal af 2021.

- Vi er stolte af at have været en del af dette banebrydende projekt, der vil hjælpe med at sætte nye standarder i Carlsberg Gruppen og bryggerisektoren generelt. Vi har et glimrende samarbejde med Carlsberg og vi ser frem til at lede projektet, indtil anlægget er færdiggjort, siger Søren Nøhr Bak.

Fakta om Carlsbergs vandrensningsprojekt

Carlsbergs nye vandrensningsanlæg på bryggeriet i Fredericia vil reducere forbruget af vand fra 2,9 hektoliter til 1,4 hektoliter pr. hektoliter drikkevare. Anlægget vil stå færdigt i første kvartal af 2021.

På verdensplan vil Carlsberg halvere sit samlede vandforbrug fra 3,4 til 1,7 hektoliter vand pr. produceret hektorliter drikkevare.

Carlsberg indviede Fredericia Bryggeri 25. september 1979. 

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11