23948sdkhjf

Nye projekter på vej: Underjordisk hydrolagring og power2x på plakaten

Den landsdækkende klyngeorganisation med hovedsæde i Esbjerg Energy Innovation Cluster udvider nu projektporteføljen med fire nye innovationsprojekter, som adresserer nogle af industriens største udfordringer.

Projekterne handler om underjordisk hydro-lagring, øget fluktuerende energi i energisystemet, bedre prognoser for energiproduktion og power-to-X til olie- og gassektoren.

- Vi er stolte af at facilitere fire nye innovationsprojekter, der vil gøre en positiv forskel for industrien for energiproduktion, siger CEO Glenda Napier hos Energy Innovation Cluster i en pressemeddelelse.

Forudsigeligt forbrug
Det første projekt handler om forudsigeligt forbrug og energieffektivitet.

Jo bedre, man kan forudsige energiforbrug og energiproduktion, desto bedre kan man sikre en effektiv energiforsyning.

I projektet Eurogrid vil partnerkredsen udvikle et værktøj, der på baggrund af vejrmodeller kan give en mere præcis forudsigelse af både energiforbrug og energiproduktion på tværs af Europa.

Sigtet er at en bedre planlægning og effektivisering af energiproduktionen, som gerne skulle drive omkostningerne ned og forøge udnyttelsen og distributionen af vedvarende energi.

Fluktuerende energi
Det andet projekt, der nu har sneget sig ind i projektporteføljen hos Energy Innovation Cluster, omhandler fluktuerende energi og forsyningssikkerhed.

Fluktuerende energiproduktion fra vind og sol er en af de store udfordringer på vej mod et energisystem baseret på vedvarende energi.

Incentive-projektet vil afsøge mulighederne for at integrere endnu mere vedvarende energi i energisystemet uden at kompromittere forsyningssikkerheden. Partnerkredsen vil afdække fleksibilitetsmulighederne som eksempelvis fleksibel energiproduktion, energilagring, sektorkobling og fleksibelt forbrug. Projektet arbejder både med udviklingen af forretningskoncepter, implementering af tekniske løsninger samt identifikation af barrierer og muligheder for kommercialisering af løsningerne på markedet.

Underjordisk hydro-lagring
Et tredje projekt omhandler underjordisk hydro-lagring.

En forsyningssikkerhed på 99,99 procent er et krav til den danske elforsyning. Med øget andel af vedvarende, fluktuerende energi i el-systemet er der behov for et sikkert energilagringssystem med fleksibel kapacitet, kort reaktionstid og lang levetid – med en minimal CO2-udledning.

I projektet Underground Pumped Hydro Storage skal partnerkredsen udvikle og demonstrere potentialet i en underjordisk membran som energilager til decentral lagring som backup til elforsyningen til de dage, hvor vind- og solenergi ikke er tilstrækkelig og til udligning af energiproduktionen mellem dag og nat.

Rosinen i pølseenden
Sidste projekt – rosinen i pølseenden – er et projekt om power-to-x.

De fleste produktionsplatforme i Nordsøen benytter gas eller diesel til at producere den elektricitet, der er brug for på platformen. Med innovationsprojektet Integration of Hydrogen vil en operatør i Nordsøen undersøge, om hydrogen kan være et CO2-neutralt alternativ som energikilde.

Projektet vil både reducere omkostninger til produktion, udvide fleksibilitet, styrke sikkerheden og bidrage til en grønnere værdiskabelse i olie/gasindustrien.

Industridreven innovation
Samtlige af de fire projekter udmærker sig ved, at det er industriens virksomheder, der sammen med underleverandører og videninstitutioner, skal løse de konkrete udfordringer i energisektoren i dag.

- Flere end femten virksomheder og videninstitutioner vil engagere sig i projekterne. Det afspejler industriens vilje til at samarbejde om udvikling af fremtidens nye teknologiske løsninger, siger Glenda Napier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.075