23948sdkhjf

Aarhus Havn fornyer brønde og kloakledninger

Aarsleff dykker ned under Aarhus Havn og renoverer både ledninger og brønde med strømpeforingsteknologi

På en af Danmarks største erhvervs- og trafikhavne, Aarhus Havn, har man investeret i fornyelsesplaner over ledningsnettet samt renovering af både ledninger og brønde med strømpeforingsteknologi. På den måde undgår Aarhus Havn opgravning og derved store gener for erhvervslivet og industrien på havnen.

Det er Entreprenøren Per Aarsleff A/S, der er sat i spidsen for projektet, hvor strømperne hærdes med UV-lys.

- Vi har nu taget konsekvensen af, at vores kloakker er ved at være godt nedslidte i den ældre del af havnen. Vi har tidligere været ramt af et decideret brud på kloakkerne, hvor det har været nødvendigt at grave op og lægge nyt. Det er ekstrem dyrt og så giver det store gener for vores kunder her på havnen, så det undgår vi nu fremadrettet, siger Allan Pedersen i en pressemeddelelse. Han er anlægsingeniør på Aarhus Havn med ansvar for veje, belægninger og kloakledninger.

Rettidig omhu
For Aarhus havn handler det om optimal drift på havnen for alle virksomheder og kunder, så derfor er det essentielt, at ledninger eller brønde ikke pludselig kollapser, så det bliver nødvendigt at lukke for eksempel en kaj eller adgangsveje til dele af havnen.

- Investeringen i fornyelsesplaner sparer os for rigtig mange penge, både fordi vi undgår dyre driftsstop, men også fordi vi undgår, at kloaknettet bliver i så dårlig stand, at det ikke længere er muligt at renovere med strømpeforinger og vi derfor er nødsaget til at grave op og lægge helt nyt. Samtidig er det en investering i et sundt miljø på havnen, siger Allan Pedersen.

Svovlbrinte tærer
I første fase har Aarsleff i alt strømpeforet 2,5 km hovedledning samt 23 brønde på Sydhavnen, hvor der blandt andet ligger store industrivirksomheder, der leder spildevand ud i kloakkerne. Det har medført en del, så de gamle ler- og betonrør er blevet porøse.

- I Sydhavnen har vi fokuseret på at strømpefore den del af ledningsnettet, der har de mest voldsomme skader, og så har vi samtidig strømpeforet de tilhørende brønde. De strømpeforede ledninger er resistente over for svovlbrinte tæring, men det betyder så, at hvis vi ikke også forer brøndene, så vil de i stedet blive angrebet, forklarer Rasmus Tranum Feldborg, projektleder hos Aarsleff, i pressemeddelelsen.

Hærdes med UV-lys
På samme måde som de vandrette kloakledninger, så er det i dag også muligt at udføre opgravningsfri fornyelse af brønde. En effektiv og økonomisk fordelagtig metode, der også giver minimale gener for erhvervslivet og trafikken, som eksempelvis på Aarhus Havn.

- På baggrund af nøjagtige opmålinger, skræddersyer vi strømper, der installeres og hærdes med UV-lys. Strømperne er opbygget med flere fleksible lag og med en speciel tilpasset harpiks, kan vi udføre en hurtig og sikker installation, der passer nøjagtig til den eksisterende brønd. Også her er der en levetid på op til 100 år, siger Rasmus Tranum Feldborg.

Brøndbundene udføres i fiberbeton eller håndlamineret med glasfiber - ved tilløb i brøndvæggen monteres nedføringsskåle med indvendige nedføringer.
/Kaptain

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11