23948sdkhjf

En kommende konge og 407 megawatt havvind

En torsdag i slutningen af august 2019 kunne kronprins Frederik hoppe om bord på en helikopter og tage turen ud over Danmarks hidtil største havmøllepark Horns Rev 3, som netop den dag blev officielt indviet.

I et hvidt telt på havnen - hvor fade med kanapeer og duggede vinglas fyldte bordene og hvor alle Danmarks vindspidser var samlet - kunne Vattenfall byde velkommen.

Eller rettere journalist og tv-vært Felix Schmidt kunne på vegne af Vattenfall byde velkommen til kronprins Frederik, statsminister Mette Frederiksen (S), klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), borgmester Hans Østergaard (V) fra Ringkøbing-Skjern Kommune, 5.a. fra Hvide Sande Skole og mange, mange andre.

Fra Vattenfall var ledelsen mødt talrigt op – både den øverste direktør CEO Magnus Hall, bestyrelsesformand Lars G. Nordström og Vattenfalls danske landechef Michael Simmelsgaard var til stede.

I teltet havde Vattenfall også linet en lang række presse- og kommunikationsfolk op. De skulle holde styr på de mange emsige journalister og sikre, at den stramme tidsplan blev overholdt af såvel statsminister, som kronprins.

Ikke en appelsin i turbanen
Efter Magnus Hall og bestyrelsesformand Lars G. Nordström havde holdt de indledende taler var det statsministerens tur. En statsminister, der har som erklæret mål at have reduceret Danmarks CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Og som var en smule imponeret over den mængde strøm 49 havmøller kan producere.

- Da jeg hørte 425.000 husstande tænkte jeg. Det kan da ikke passe. Men jeg er stolt over det her, og den stolthed vil jeg dele med jer, sagde Mette Frederiksen.

Læs også: Vattenfall-direktør stopper efter underskudsperiode

Efterfølgende fulgte opfordringen til at de tilstedeværende lige klappede hinanden lidt på skuldrene – sådan lidt på kryds og tværs for at anerkende hinanden og det store stykke arbejde, der har ligget forud for idriftsættelse og dernæst indvielse af parken.

- Vores energisystem er ikke blevet til ved tilfældigheder. Det er ikke appelsiner, der er faldet ned i turbanen. Det er resultater, sagde Mette Frederiksen.

For børnenes skyld
Horns Rev 3 vil øge den danske energiproduktion fra vind med 12 pct. Det skal være med til at nå det ambitiøse 70 procents-mål i 2030.

- Det er et ret vildt mål og vi ved endnu ikke, hvordan vi når målet. Vi ved bare, at vi skal derhen, sagde Mette Frederiksen.

- Vi skylder vores børn at vise, at vi har tænkt os at løse klimakrisen. Min generation er den første, der har mærket klimakrisen, og vi er den sidste, der kan køre noget ved det, sagde statsministeren.

At kunne gøre noget ved det, er for Mette Frederiksen ikke kun et spørgsmål om grøn energi. Det handler om hele livscyklussen.

Læs også: Vattenfall afholder virtuelt borgermøde om Vesterhav Syd Havvindmøllepark

- Vind og grøn energi kan ikke stå alene. Vi skal vise resten af verden, at vi kan bo, leve og transportere os grønt. Ansvaret er vores – ikke vores børns, sagde hun.

En kommende konge og fire børn
Efter taler og klapsalver var det tid til indvielsen af selve parken. Den 407 MW store havmøllepark ud for vestkysten ved Blåvands Huk.

Den del havde Vattenfall hyret nogle helt specielle personer ind til.

- Når man skal indvie en havmøllepark, skal man bruge en kommende konge og fire børn, sagde Felix Smith.

Dermed kunne kronprins Frederik og fire elever fra 5. klasse på Hvide Sande Skole træde op på podiet, hvor en stor gul og blå knap ventede.

Og mens hele teltet holdt vejret, og journalisterne kappedes om at få det bedste billede, kunne fem-kløveret med ét tryk på knappen indvie Danmarks største havmøllepark.

Fakta: Horns Rev 3

Antal vindmøller: 49
Samlet effekt: 406,7 MW
Forventet årlig produktion: 1.700 GWh
Husstandes årlige elforbrug: 425.000
Total højde inklusiv vinge: 187 meter
Vingelængde/vingediameter: 80 meter / 164 meter
Havvdybde: 11-19 meter
Mølletype: MHI vestas V164-8,3 MW
Samlet vægt pr. mølle: 1.184-1.470 tons
Vægt, fundament: Op til 1.100 tons
Startvind for elproduktion: 4m/sek
Fuld produktion: fra 14 m/sek
Stopvind: 25 m/sek
Afstand mellem møllerne: 1,1 - 1,5 km
Vindmølleparkens areal: 88 kvadratkilometer

Kilde: Vattenfall

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109