23948sdkhjf

Dansk solvarme runder 1 GW: Der forventes en opbremsning i markedet

Status efter første halvår af 2019 viser, at den samlede kapacitet er oppe på 1,1 GW (termisk effekt) leveret af knap 1,6 millioner kvadratmeter solfangere fordelt på 120 fjernvarmeværker.

Til sammenligning er den samlede solcellekapacitet (elektrisk) i samme størrelsesorden, mens vindkraften tegner sig for godt 6 GW, skriver Planenergi i en pressemeddelelse.

Dansk solstrålehistorie
Udviklingen af sol-fjernvarme i Danmark har været eksplosiv de senere år – og Danmark er klart førende på verdensplan i udbredelsen af disse anlæg.

I 2016 var Danmark det land i verden hvor der blev installeret flest solfangere pr. indbygger .

Der er i disse år stigende interesse for sol-fjernvarme i udlandet og her kigges der ofte efter Danmarks produkter og know-how.

Teknologien for de store solvarmeanlæg er velafprøvet og pålidelig – et af de danske anlæg har været i drift i mere end 30 år.

Plane solfangere dominerer
Der er som sagt 120 fjernvarmeværker i Danmark, som gør brug af solvarme. Der er ofte tale om decentrale naturgasfyrede kraftvarmeværker, som har opnået besparelser ved at etablere solvarmeanlæg.

29 af de etablerede anlæg er udvidede hen ad vejen.

Det gennemsnitlige solvarmeanlæg er på 9 MW eller ca. 13.000 kvadratmeter solfangere, men det største ligger ved Silkeborg og er på 110 MW og har et solfangerareal på mere end 156.000 kvadratmeter.

Mens langt de fleste anlæg benytter flade paneler, findes der også eksempler på koncentrerende solfangere såsom parabolske trug i Brønderslev og fokuserende (fresnel-) folie i Lendemarke på Møn.

Tilsvarende er der forskel på, hvor stor en andel af varmeforsyningen, der dækkes af solvarme på det enkelte fjernvarmeværk, men typisk ligger det omkring 20 pct. Dog er der flere eksempler på, at man kan opnå en langt højere dækning ved brug af store sæsonvarmelagre.

Opbremsning i markedet
I 2016 blev der installeret særligt mange anlæg på grund af udløb af ordningen, der gav ca. 10 pct. besparelse på investeringen som en del af energiselskabernes energispareindsats.

I 2017 faldt markedet drastisk da mange værker havde presset på for at nå deadline for besparelsen.

En ny energispareaftale fulgte op efter den gamle og en lignende besparelse fulgte med – dog med udløb juni 2019.

- Derfor forventes der tilsvarende en opbremsning i det danske marked i den kommende tid, skriver Planenergi.

Ligesom mange andre vedvarende energi-teknologier er solvarme en langsigtet investering. Derfor betyder stabile rammevilkår meget for interessen for sådanne anlæg.

Danmarks mange kommunale og forbrugerejede fjernvarmeselskaber giver sammen med hvile-i-sig-selv-princippet anledning til langsigtede investeringer i stedet for fokus på hurtig profit til aktionærer. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127