23948sdkhjf

Energirenoveringer giver kæmpebesparelser på hospital

Aarhus Universitetshospitals energirenoveringer i Skejby gør bygningerne periodisk selvforsynende med varme.
På Aarhus Universitetshospital har man i 2010 og 2011 gennemført energirenoveringsprojekter, der fremover hvert år kan spare hospitalet for at bruge penge til energiforbrug på over 7 mio. KWh pr. år.

Der er tale om flere varme- og køletekniske projekter i hospitalsbygningerne i Skejby, som AffaldVarme Aarhus nu giver store energisparetilskud til. Besparelserne vil samtidig betyde, at hospitalet skal indkøbe væsentligt mindre varme.

- Samarbejdet med Skejby ser vi som et eksempel til efterfølgelse. Vi forventer fremover at indgå i lignende projekter med andre af vores helt store varmekunder, siger funktionsleder Bent Olsen hos AffaldVarme Aarhus ifølge Aarhus Kommunes hjemmeside.

Varmepumper og avanceret teknologi
I Skejby-projektet skal bygningernes mange decentrale køleanlæg erstattes af en ny avanceret kølecentral. Kølecentralen skal samtidig suppleres af to store varmepumper.

Det betyder, at varmepumperne om sommeren kan levere så meget varme, at bygningerne bliver så godt som selvforsynende med varme. Om vinteren kan varmepumperne stå for en mindre del af varmeforbruget, mens resten fortsat købes hos AffaldVarme Aarhus.

Endelig er der anvendt den nyeste teknologi til energioptimering af anlægget. Det betyder, at anlægget er kodet til selv at vælge, om varmeforsyningen skal stamme fra den traditionelle indkøbte fjernvarme udefra, eller om den med fordel skal komme fra køleanlæggets overskudsvarme.

Derudover er en række ældre ventilationsdele udskiftet med nye anlæg med meget høj energieffektivitet og brug af den nyeste teknologi. Endvidere udskiftes alle cirkulationspumper til energimærkede pumper.

- Selvom vores bygninger er ret nye, er det indsatsen værd at gå over til en mere moderne og avanceret løsning. Tilskudsmulighederne hos AffaldVarme Aarhus hjalp godt på vej, og rent energi- og miljømæssigt kommer vi til at stå langt stærkere end før, siger Poul Hvid Nielsen, som er leder af Teknisk Afsnit på Aarhus Universitetshospitals bygninger i Skejby.

AffaldVarme Aarhus vurderer, at der er god basis for at opnå lignende besparelser hos andre store offentlige og private varmekunder. Alt afhængig af projektets karakter kan et energisparetilskud fra AffaldVarme Aarhus dække 1-4 % af investeringen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111