23948sdkhjf

Stigende affaldsmængder giver fortsat behov for affaldsenergi

I to valgkampe har klima og miljø været højt på dagsordenen. Det er helt på sin plads. Videnskaben viser, at den nuværende udvikling er uholdbar for klima og miljø. Vi har brug for fremadrettede løsninger, der gør en forskel for de udfordringer, vi står overfor.

Affaldshåndtering er helt centralt. Målet er at forebygge affald og fremme genanvendelse. Det går den kommunale affaldssektor hårdnakket efter. Men vi behøver også affaldsenergien, hvis vi vil klima og miljø. Den er nemlig en del af løsningen til det affald, vi ikke kan genanvende. Og her er realiteterne voksende mængder affald – og også restaffald.

Ser vi på tværs af Europa, er tendensen, at de lande, som har udviklet en affaldsenergisektor, også er dem med de højeste genanvendelsesprocenter. De lande, der ikke har udviklet affaldsenergi, deponerer ofte i overvældende grad. Deponeringen i EU er så omfattende, at den hvert år når op på 58 mio. tons, når vi taler om husholdningsaffald og lignende affald fra erhverv – det som i EU-sprog kaldes municipal waste. Det svarer til, at man hver uge fylder et stadion af Wembleys størrelse med affald. Hvis man kan undgå at deponere affald, fjerner man langt den største klimabelaster i hele affaldssystemet. Derfor spiller affaldsenergien en vigtig rolle – også i et mere og mere cirkulært affaldssystem.

Stadig store mængder restaffald
Europa står med kolossale affaldsmængder – også i fremtiden. Den samlede affaldsmængde er beregnet til 540 mio. tons i EU i 2035. Og det er ovenikøbet fraregnet farligt affald fra erhverv.

Men det er ikke kun affaldsmængderne i alt, der stiger. Det gør andelen af restaffald også – trods stigende genanvendelse. Og dette restaffald vil bedst kunne nyttiggøres til energi- og transportformål. I 2035 vil der fortsat være over 140 mio. tons affald i EU, der vil skulle behandles af affaldsenergianlæg. Aktuelt er der affaldsenergikapacitet i EU på cirka 90 mio. tons. Dertil kommer cirka 11 mio. tons affald, der behandles af industrielle anlæg såsom cementfabrikker.

Også Danmark ser ind i en fremtid med stigende affaldsmængder. Affald fra husholdninger forventes at stige fra lige under 3,3 mio. tons (2015) til 4,1 mio. tons i 2035. Samlet vil mængden af al affald stige fra 10,9 mio. tons til 14,3 mio. tons i 2035.

Sæt fokus på produktion og forbrug
Vi skal langt længere med genanvendelsen. Det er vi knivskarpe på i den kommunale affaldssektor. Men de nuværende fremskrivninger gør det næppe sandsynligt, at Danmark kan afvikle affaldsenergien frem mod 2035. Selv med ambitiøse genanvendelsesmål i Danmark, udover dem som EU har sat, vil der i lang tid være en betydelig restaffaldsmængde, der bedst kan nyttiggøres til energi- og transportformål.

Skal vi for alvor knække kurven, skal der dykkes anderledes dybt i den politiske værktøjskasse. Her nytter det ikke kun at rette skytset mod den sidste del af værdikæden, nemlig affaldshåndteringen. Så skal der designes, produceres og forbruges markant mere cirkulært.  

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093