23948sdkhjf

Elforsk Prisen går til frosne pølser i frysetunneller

Indfrysning af kød, kyllinger, pølser og andre fødevarer i frysetunneller kan ske med et betydeligt mindre energiforbrug end hidtil.

Det dokumenterer et projekt, der netop er kåret som modtager af Elforsk Prisen 2019 i forbindelse med Energiens Topmøde, der arrangeres af Dansk Energi.

- Vi har påvist, at frysehusene med bedre styring kan spare op til 86 procent af deres elforbrug til indblæsning af kold luft, siger projektleder Jóhannes Kristófersson fra Teknologisk Institut, der har udviklet nye løsninger sammen med Claus Sørensen A/S, Hørup Maskiner A/S og tyske Güntner.

Elforsk Prisen er overrakt på Energiens Topmøde af adm. direktør Lars-Peter Søbye fra Cowi.

- Deltagerne har skabt et fantastisk resultat, der giver nye muligheder for besparelser i fødevareindustrien. Projektet ligger godt i tråd med vores ambitioner om, at danske virksomheder skal være globalt førende i at levere omkostningseffektive grønne løsninger, siger Lars-Peter Søbye.

To ud af ni
Maskinmester, teknisk leder Michael Glering fra Claus Sørensen fortæller, at den nye fryseteknologi allerede er indført på to af de ni frysetunneller på virksomhedens terminal i Vejle. Når kunder som Danish Crown eller Danpo over 24-36 timer skal have frosset deres fødevarer ned til minus 18 grader, kan det altså ske mere energieffektivt end tidligere.  

Hørup Maskiner i Jelling producerer frysetunneller til en række kunder, og ifølge direktør Søren Melgaard er der de seneste år sket et skifte fra ’mere blæs på, mere blæs på’ til fokus på nye energieffektive måder til indfrysning.

Branchen har måske nok haft en fornemmelse af, hvad der skal til, men med Elforsk-projektet har der været ressourcer til at kombinere teori med test på en forsøgsopstilling hos Teknologisk Institut og hos Claus Sørensen i Vejle.

- Der står en række traditionelle frysetunneller rundt om i landet, og en del dem kan ombygges til den nye teknologi, siger Søren Melgaard, der forventer, at den høstede viden også kan føre til etablering af nye anlæg og eksport.

Det succesfulde projekt med mere energieffektive frysetunneller er støttet af Dansk Energis Elforsk-pulje med godt 1,3 millioner kroner ud af et samlet budget på ca. 2,5 millioner kroner. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172