23948sdkhjf

Power2X kan blive en kraftfuld del af energibranchen

Har du hørt om Power2X eller PowerToX?

På dansk kan vi måske kalde det Strøm-til-brændstoffer eller El-til-X… det korte af det lange er, at Power2X handler om at bruge elektricitet, når det er billigt, til noget andet, vi har brug for.

Det kan for eksempel være brint, grøn metanol, bio-methan eller andre elektrofuels.

Interessen for Power2X er betydelig i dansk erhvervsliv og i forskningsverdenen, hvilket blev dokumenteret for få dage siden, hvor vi i Intelligent Energi samlede over 50 deltagere til et seminar i Vejle.

Perspektiverne i Power2X er interessant i Danmark, hvor vindenergien snart dækker, hvad der svarer til 50 procent af elforbruget:

  • Power2X øger værdien af vores vindkraft.
  • Power2X kan tilbyde forbrugsfleksibilitet, der balancerer elsystemet
  • Power2X konverterer el til elektrofuels, som kan løse udfordringerne med grøn omstilling af tung transport til lands, til vands og i luften.
  • Power2X gør det muligt at sæsonlagre energi - brint og andre elektrofuels kan lagres til forholdsvis lave omkostninger.

Udfordringen er, at økonomien i Power2X ikke hænger sammen endnu. Helt overordnet kræver business casen billig el, lave nettariffer og yderligere billiggørelse af de grundlæggende elektrolyse-proces. Samtidig er EU-reguleringen uklar.

Flere forsknings- og udviklingsprojekter er i gang bl.a. med udgangspunkt i Hydrogen Valley i Hobro, de skal gøre os klogere i de kommende år og udvikle business casen.

Elektricitet skal bruges direkte særligt til opvarmning (ved hjælp af varmpumper) og transport (i biler, busser og tog), men til tung transport, fly og søfart over længere afstande og til en række industrielle processer skal der formentlig noget andet til, hvis der skal skabes klimavenlige løsninger.

Ikke mindst indenfor søfart har vi i Danmark stolte traditioner og erfaringer, og de skibsmotorer, der kan bruge elektrofuels findes allerede, så her vil det være oplagt at kombinere viden fra landkrabber og søens folk, så vi kan få udviklet og anvendt fremtidens teknologiske løsninger – eksempelvis med produktion af grøn metanol.

En positiv udvikling i stor-skala udnyttelse af Power2X kan imidlertid ikke løftes af Danmark alene. Det kræver en fælles europæisk, ambitiøs klima-målsætning.

EU-Kommissions 2050-klimaplan opregner en række teknologier scenarier, hvor Power2X er en forudsætning, hvis målsætningerne skærpes for 2050. Løsningen er altså skærpede fælleseuropæiske målsætninger, der bakkes op af klar regulering og midler til forskning, udvikling og demonstration.

Danmark har allerede centrale aktører på dette felt og har derfor muligheden for at udvikle en energiteknologisk styrkeposition og blive en Power2X-investeringshub. Dermed kan vi komplettere vores eksisterende styrkepositioner inden for vindteknologi og integration af energisystemer – men det kræver politisk handling og international tænkning, der kan understøtte aktørernes fortsatte udvikling af business casen for Power2X. 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078