23948sdkhjf

Ny rapport: Fjernvarme kan give Power-to-X forspring

- De danske fjernvarmenet kan være med til at gøre den danske satsning på Power-to-X til en grøn succesfortælling. Ved at integrere brintproduktionen fra PtX-anlæg med fjernvarmesektoren kan man nemlig sikre sektorintegration, der kan nedbringe omkostningerne til produktionen af grøn brint.

Det viser en ny rapport fra fjernvarmens tænketank, Grøn Energi, Dansk Fjernvarme, Cowi og varmetransmissionsselskabet TVIS. 

Rapportens analyser viser, at PtX-anlæg både kan få en indtægt fra salg af varmen og fra en øget brintproduktion, hvis overskudsvarmen anvendes til fjernvarme. Den forbedrede økonomi i PtX-produktionen kan derved bruges til at etablere større PtX-anlæg og i et hurtigere tempo, fastslår rapporten endvidere. 

Analysen anslår således, at 10-25 procent af energien fra grøn strøm til elektrolyse potentielt kan anvendes til fjernvarme. Rapporten beskriver, hvordan ikke kun overskudsvarmen direkte fra elektrolyseprocessen, men også fra hjælpesystemer som kompressorer kan integreres og genanvendes i fjernvarmesystemer. 

Rapporten fremhæver faglige vurderinger, der indikerer, at brintprisen kan reduceres med 5-10 procent ved integration med fjernvarmen. Det vil give et konkurrencemæssigt forspring til etablering af flere brintanlæg i Danmark, fremgår det rapporten. 

Nye store eksportmuligheder

I slutningen af året skal regeringen fremlægge en national PtX-strategi, der skal anvise Danmarks vej til at blive en førernation på PtX-området. 

Strategien bør specifikt indeholde handling til at integrere fjernvarmen, lyder anbefalingen fra Grøn Energi, Dansk Fjernvarme, Tvis og Cowi. 

- Det kan være med til at give Danmark et internationalt forspring på grund af vores veludbyggede fjernvarmeinfrastruktur, lyder det fra Klaus Winther Ringgaard, Senior Vice President i Cowis energidivision.

- En tæt integration mellem PtX, fjernvarme og den stadig større produktion af havvind, der skal fodre PtX-anlæggene med energi, kan styrke designet af PtX-teknologien. Og det kan give Danmark en væsentlig styrkeposition på PtX-området, som kan definere udformningen af klog sektorintegration og åbne op for helt nye muligheder for eksport af systemløsninger, siger Klaus Winther Ringgaard.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125