23948sdkhjf

CSP-Svante: Bøtten er vendt i mere end én forstand

Solenergianlæg i Smørum, Brønderslev og Australien – og nu også i Dubai.

Aalborg CSP har netop landet selskabets næststørste ordre nogensinde: Leveringen af tre dampgeneratorer til et kæmpe solenergi-anlæg i Dubai.

Ordren er et vendepunkt i mere end én forstand.

For Aalborg CSP markerer den slutningen på et par knap så fede år, hvor ordrerne har ladet vente på sig. Det er et vendepunkt for hele industrien, idet prisniveauet på CSP-solenergi med lager nu er kommet så langt ned, at det er konkurrencedygtigt med fossile brændsler, forklarer adm. direktør hos Aalborg CSP Svante Bundgaard.

- Det her projekt er unikt på mange måder - men vigtigst er, at vi med dette projekt har bidraget til at nå verdens laveste pris på grøn energi, der kan lagres og producere 24/7 strøm i stor skala. Dette er aldrig set før og er præcis, hvad vi mangler i den nuværende energiinfrastruktur, siger Svante Bundgaard.

Vi kan lave det hele selv
Når der i De Forenede Arabiske Emirater skal opføres 44 kvadratkilometer solenergi med tilhørende sol-tårn og energilagringsenhed, så bliver det med Aalborg CSP om bord på dampgenerator-delen. Aalborg CSP kunne dog have lavet det hele selv. Dog ikke i samme størrelsesorden.

- Vi kan ikke helt være med i den her liga. Det drejer som om anlæg for milliarder af kroner, men vi kan lave det hele i miniskala til industrielle kunder, som vi har vist i Brønderslev projektet, siger Svante Bundgaard og tilføjer: 

- Det vi skal levere her er vores nøgleteknologier til CSP industrien, og det vi har lavet siden 2008.

Han fortæller, at det blandt andet er virksomhedens specialdesignede løsninger, der har fået Aalborg CSP ind i varmen hos Shanghai Electric Group Corporation.

- Vores teknologi har vist bedre performance end konkurrenternes i både Spanien og USA. Desuden bruger Aalborg CSP et unikt lækagefrit design af komponenterne, som giver kunderne lavere driftsomkostninger og større pålidelighed, siger han og tilføjer:

- Helt enkelt får kunderne en langt bedre business med en højere daglig ydelse, men endnu vigtigere, så undgår de uventede driftsstop, som koster på indtægterne fra salg af strøm. Vores komponenter i Spanien har 10 års jubilæum i år uden lækager, hvilket er helt usædvanligt for branchen.

Vender skuden
Som sagt er det ikke kun for hele industrien at opgaven i den arabiske ørken er et vendepunkt. Den kommer også til at markere slutningen på en lidt træls periode, blandt andet med et noget utilfredsstillende resultat for 2017, hvor Aalborg CSP for første gang længe måtte ned og snuse til de røde tal på bundlinjen.

Ved offentliggørelsen af regnskabet for 2017 sagde Svante Bundgaard: 

- Det er udelukkende mængden af nye projekter, der ikke har levet op til forventningerne på grund af forsinkelse i beslutnings- og finansieringsprocesser – det drejer sig om projekter i både Danmark og Internationalt.

Han var skuffet over resultatet. Nu har piben dog fået en anden lyd.

-  Markedet er der stadig. Ordren betyder, at vi er anerkendt som markedsledende, og dermed beviser, at vi har den bedste teknologi, siger Svante Bundgaard, der ikke helt har sat punktum for regnskabsåret 2018 endnu.

- Vi er stadig i færd med at afslutte året. Det bliver heller ikke prangende, men det er sådan det er. Det vigtigste er, at vi har skabt en rigtig god platform for de næste tre år, og at vi skaber værdi, når vi vinder projekter og har en solid pipeline at se ind i.

Det er derfor også hans forhåbning at regnskabsåret 2019 slutter et helt andet sted, end i de to foregående år.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.085