23948sdkhjf

Lande vil udbrede EU-regler til gasprojekter som Nord Stream 2

Gasledninger fra tredjelande som Nord Stream 2 skal underlægges EU-kontrol, siger EU-lande

EU's medlemslande er blevet enige om en ændring af EU's gasdirektiv, der kan få stor betydning for den russiske gasledning Nord Stream 2, hvis de vedtages i kommende forhandlinger med Europa-Parlamentet. 

Gasrør fra tredjelande skal være omfattet af gasdirektivet, som EU-Kommissionen havde lagt op til i et forslag. 

Det vil altså gælde det omstridte projekt Nord Stream 2, der er planlagt til at løbe via Østersøen til Tyskland, mens allerede færdigbyggede projekter kan undtages. 

Dermed vil EU-regler i udgangspunktet komme til at gælde det russiske projekt.

EU-landene og Europa-Parlamentet, hvor modstanden mod Nord Stream 2 er stor, skal nu forhandle direktivet på plads.

Det står ikke klart, hvor store konsekvenserne vil være for Nord Stream 2. Men tekniske eksperter vurderer, at projektet kan gennemføres, men at det kan føre til flere vanskeligheder, forsinkelser og højere omkostninger. 

Den danske regering har ventet længe på en løsning fra EU.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har tidligere givet udtryk for, at det ikke var "let som et lille land" at stå alene med en sag som denne af stor "geopolitisk betydning". 

Det er især Tyskland, som har forsvaret og presset på for at få Nord Stream 2, der kan blive en lukrativ aftale for tyskerne.

Østeuropa er skeptiske over for projektet, der går direkte imod EU's energipolitik om at mindske afhængigheden af russisk gas. Også den danske regering har udtrykt bekymring og modstand mod projektet. 

Dagen før et afgørende gasmøde mellem EU-landenes ambassadører valgte Frankrig til manges overraskelse at støtte gasdirektivet og dermed underminere Tysklands chance for at blokere det.

I det sidste døgn før de afgørende forhandlinger forsøgte Tyskland at indgå et kompromis med Frankrig, og de to store EU-lande fremlagde det udkast, som EU-landene blev enige om fredag eftermiddag. 

Kompromiset ændrer dog ikke på essensen, at EU-regler fremover vil komme til også at gælde gasledninger fra tredjelande som Nord Stream 2. 

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078