23948sdkhjf

Høje Taastrup tager endnu en varmepumpe i brug

Sidste år fyrede Høje Taastrup Fjernvarme op under sin nye energicentral, hvor en stor el-dreven varmepumpe samproducerer fjernkøling og fjernvarme ved at udnytte overskudsvarmen fra kølingen.

Nu tager selskabet endnu en varmepumpe i brug.

På torsdag indvies et nyt varmepumpeanlæg på Mølleholmen.

Anlægget vil årligt pumpe knap 1 million kubikmeter grundvand op, udvinde varme til fjernvarmesystemet og derefter lede det afkølede grundvand ud i en å.

- På alle måder er det et godt projekt, som vi er meget stolte over. Vi bidrager til den grønne omstilling af det danske energisystem ved at udnytte en lokal ressource, siger direktør Astrid Birnbaum, Høje Taastrup Fjernvarme.

Det er ikke første gang, at en varmepumpe udnytter grundvandet. Det, der gør dette projekt noget ganske særligt, er, at vandet derefter fjernes fra området og ledes ud i Mølleåen. Det har den sideeffekt, at grundvandsstanden falder, hvilket formentlig kan hjælpe en række husejere i området, der har haft fugtproblemer i kældrene, siden en stor drikkevandsboring blev lukket i området i 2014.

Flere anlæg kan komme til
Astrid Birnbaum ser frem til, at Høje Taastrup Fjernvarme henter sig nogle erfaringer med teknologien og måske kan udvide produktionen eller bygge flere anlæg.

Hun understreger dog, at Høje Taastrup Fjernvarmes incitament altid vil være, at økonomien skal hænge sammen, og at der skal være plads i fjernvarmenettet til den øgede varmeproduktion.

- Vi kan heller ikke bare sætte varmepumper op, da vi er pålagt at bruge kraftvarme. Energistyrelsen gav os dog dispensation til anlægget i Mølleholmen.

Høje Taastrup Fjernvarme får primært varme fra Avedøreværket – produceret på biomasse – og de to forbrændingsanlæg, Vestforbrænding og Argo. 

I fremtiden forventes der mindre varmeproduktion på biomasse. Også derfor er det vigtigt, at Høje Taastrup Fjernvarme hele tiden er opmærksom på at skaffe sig nye bæredygtige energikilder. Her er grundvand interessant, men også spildvarme fra industrien og fra nogle af de store kontorbygninger i lokalområdet.

Knap 1 mio. kubikmeter vand pumpes op
Teknisk chef hos Høje Taastrup Fjernvarme Uffe Schleiss fortæller, at der fra to boringer i Mølleholmen vil blive pumpet knap 1 million kubikmeter grundvand op om året.

- Der er dog masser af vand i området, og det er muligt at pumpe op til 2-3 millioner kubikmeter vand op, hvilket gør det muligt at udvinde endnu mere varme. Derfor er der gjort plads til en varmepumpe mere, hvis det viser sig at være økonomisk rentabelt.

Varmepumpen der sættes i drift og indvies den 31. januar har en effekt på 1,5 MW og vil årligt producere ca. 10.000 MWh. Det svarer til ca. 2 pct. af fjernvarmeforbruget i Høje-Taastrup.

Når varmen fra grundvandet er udvundet, ledes vandet ud i Mølleåen og derfra videre ud i Køge Bugt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11