23948sdkhjf

Danskerne bør engagere sig mere i drikkevandet

DEBAT

Denne artikel er et debatindlæg.

Ordlyd og holdninger er derfor ikke et udtryk for Energy Supplys holdniger og meninger.

Ophavsmand/-kvinde til indlægget fremgår af bylinen.

For ikke så lang tid siden læste jeg en meget interessant artikel i Politiken om, hvorfor kampen mod plastik og madspild blev årets kamp i 2018.

Det fik mig til at tænke på, at det alt andet lige er lettere at engagere os mennesker, når vi kan se og mærke problemerne.

Her tænker jeg for eksempel på billedet af fuglen, der fodrer sin unge med plast eller en havskildpadde med lufferne viklet ind i et net af plastik.

Det vækker følelser, og problemerne bliver mere håndgribelige og lettere at forstå, og det er samtidig områder, hvor man som menneske selv kan gøre noget aktivt.

Vand giver liv
Det førte mine tanker over på et emne, der i sagens natur optager mig meget som direktør i en brancheorganisation for vand, nemlig det vand, der kommer ud af vores haner.

Jeg kan ikke fremhæve, hvor vigtigt emnet er, men kan egentlig bare slå fast, at vand betyder liv. Ja, endda så meget, at mennesker og dyr i andre lande dør på grund af manglen.

Og når man ser det i det lys, er det lidt af en gåde, hvorfor det nogle steder kan knibe med at finde nye bestyrelsesmedlemmer på de forbrugerejede vandværker. Måske det er fordi, drikkevandet ikke bliver omtalt nok i pressen og på de sociale medier, eller måske ved folk ikke helt, hvordan vi egentlig får vand i hanen her til lands?

Spørgsmålene får mig i hvert fald til at efterlyse mere engagement.

Drikkevandet skal højere op på dagsordenen
Jeg er helt med på, at de truende fund af pesticider i vores drikkevand har fået meget presseomtale, og forårsaget en del trafik på de sociale medier. Det har som bekendt ført til en politisk indgriben i form af en rigtig god aftale om for eksempel sprøjtefri zoner tæt på drikkevandsboringerne.

Her kan jeg kun sige en stor tak til Folketingets Miljø – og Fødevareudvalg med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i spidsen.

Alligevel er det som om, vi danskere tager vores drikkevand så meget for givet, at vi ikke skænker det særlig mange tanker i dagligdagen.

Eller måske regner vi med, at det er der nok andre, der tager sig af.

Forår betyder generalforsamling på dit vandværk
Lige om lidt er det forår, og udover at vi kan glæde os over de lysere tider, er det også tid for generalforsamlinger på de mange forbrugerejede vandværker rundt om i landet, dem er der i øvrigt cirka 2.500 af.

Politikerne kan skabe reglerne, men vi har alle et ansvar, og derfor skal der lyde en kraftig opfordring til jer derude, som får vand fra et forbrugerejet vandværk, om at gå til generalforsamlingen.

Hvis ikke du ved, hvor dit vand kommer fra, kan du tjekke det på din kommunes hjemmeside.

Som medejer af dit vandværk, har du en unik mulighed for at være med til at påvirke dit vandværks udvikling.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109