23948sdkhjf

Vindmøller kaster skygger: Bekymrede naboer vil have færre møller

Veddum Landsbylaug vil skære ned på antallet af vindmøller i Veddum Kær, så beboelser inden for bygrænsen ikke påvirkes af skygger fra møllerne.

Beboelser uden for bygrænsen skal som udgangspunkt heller ikke påvirkes.

Det skriver landsbylauget i et høringssvar til udvalget for teknik og miljø i Mariagerfjord Kommune, som efterlyser input til en miljørapport.

I Veddum Kær ønsker en projektudvikler, Eurowind Energy i Hobro, at nedtage otte vindmøller af ældre dato og erstatte dem med ni, som er dobbelt så høje.

Møllerne er lige knap 150 meter fra fundamentet til det yderste af vingespidsen.

Formand for Veddum Landsbylaug, Leo Korsgaard, siger, at skyggevirkninger fra møllerne er hans største bekymring.

De kommer som blink, og det kan være generende at blive ramt af én i sit soveværelse f.eks. klokken fire om morgenen.

- Vi ville gerne have haft et kort over, hvor skyggevirkningerne vil være. Ingen lokale ved det.

- Eurowind har jo nogle sindrige regneprogrammer, som kan vise det, siger Leo Korsgaard, som mener disse beregninger kunne have foreligget allerede i 2016, da byrådet vedtog et tillæg til kommuneplanen.

- Når Eurowind ikke har lavet dem, så tror jeg, det er fordi, de er bange for, at folk bliver utilfreds for tidligt i forløbet, formoder Leo Korsgaard.

Projektleder Bo Schøler, Eurowind Energy, afviser, at man forsøger at feje noget ind under gulvtæppet.

- Vi er i en for-debat - i en fase, hvor vi efterlyser ideer til, hvad det er, vi skal undersøge i miljørapporten (det man før kaldte VVM-undersøgelse, red.). I rapporten vil alle detaljer om miljø, natur og det visuelle indgå.

- Det er helt klart, at der vil være fokus på skygger. Vi vil også lave visualiseringer fra forskellige punkter. Miljørapporten forventer vi færdig i foråret. Den skal så ud i høring i minimum otte uger, siger Bo Schøler.

I løbet af disse otte uger vil Veddum Landsbylaug og andre med interesse i sagen igen få chance for at komme på banen.

Der er lagt op til politisk behandling i Mariagerfjord Byråd i sommeren eller efteråret 2019.

På spørgsmålet, om antallet af vindmøller i Veddum Kær kan reduceres, svarer Bo Schøler, at han ikke håber det - men at tiden vil vise det.

I Handest syd for Hobro ønskede Eurowind oprindelig at stille 9-12 møller op, men projektet blev reduceret til 6 møller på grund af modstand fra lokale borgere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111