23948sdkhjf

Havet bølger af energi

DEBAT

Denne artikel er et debatindlæg.

Ordlyd og holdninger er derfor ikke et udtryk for Energy Supplys holdniger og meninger.

Ophavsmand/-kvinde til indlægget fremgår af bylinen.

Når vinden blæser over Nordsøen mod Jyllands vestkyst, opfanges en del af vindenergien i vindmøller rejst i Vesterhavet – eksempelvis ved Horns Rev vindmølleparkerne.

Under møllerne bølger havets energifulde bølger skabt af vinden over en strækning på 500 km fra Englands kyst til der, hvor møllerne står. Bølgerne ser ud til at bevæge sig næsten lige så hurtigt som vinden, men i virkeligheden flyttes vandet ikke væsentligt andet end op og ned og frem og tilbage.

Alligevel forplantes den energi, der er i havets bølger fremad i den retning, bølgerne bevæger sig.

En dag med stiv kuling fra vest – 15 m/s vil de 95 møller ved Horns Rev 2 producere ca. 200 MW. Vindmølleparken har en udstrækning på tværs af de indkomne bølger fra NW på ca. 12 km, og med en vanddybde på 15-20 meter vil bølgerne have en signifikant højde på ca. 2,75 meter og indeholde ca. 25 kW per meter eller godt 300MW over hele strækningen på 12 km.

Det vil sige, at hvis man kan udnytte 65 pct. af den indkomne bølgeenergi, sammen med energien fra vindmølleparken, vil effekten fra havområdet kunne fordobles.

(Se tabel og oversigtskort øverst i artiklen )

Hvordan kan vi så udnytte havets bølgeenergi og hvor effektivt?

Partnerskabet for Bølgekraft er et netværk af aktive bølgekraftudviklere, der gennem mange år har opbygget viden og erfaring med henblik på at løse denne opgave på forskellig vis. Partnerskabet vil i år bringe yderligere fire artikler, som fortæller om de forskellige principper, der arbejdes med i Danmark og internationalt for at belyse bølgekraftens muligheder og potentiale.

Partnerskabet har tilbage i 2012 udarbejdet en strategi for udvikling af bølgekraft – den er så langsigtet, at de danske politikere ikke med det samme har fulgt dens retningslinjer med hensyn til nødvendig udviklingsstøtte og afregningspriser.

Derfor fik partnerskabet foretræde for det energipolitiske udvalg i november 2017 for at påpege, at bølgekraft har et industripotentiale på linje med vindmølleindustrien. Til mødet havde partnerskabet forberedt et strateginotat, der beskriver hvilke tiltag der skal til for at udvikle potentialet i bølgekraft.

Foretrædet gav dog heller ikke umiddelbart fuld forståelse for branchens behov for økonomisk udviklingsstøtte. Derfor planlægges nu nye initiativer for at skabe lydhørhed for bølgekraftens muligheder.

Vores målsætning er, at Energiministeren skal gøres interesseret i bølgeenergi.

Weptos, som er et dansk udviklet bølgekraftkoncept, har inviteret energiministeren til ved selvsyn at inspicere den 24 meter lange model den 18. februar 2019.  Weptos har testet bølgemaskinen i Lillebælt i 2018, og forsøgene har givet gode resultater som basis for fortsat udvikling.

Nu venter Partnerskabet med spænding på ministerens besøg, og vores aftenbøn til politikerne lyder:

  1. Der skal sikres en offentlig medfinansiering på 70 pct. til etablering af demonstrationsanlæg af de mest lovende konkurrerende bølgekraftkoncepter.
  2. ”Forsk-VE-modellen” skal genoplives, hvor støtten er betinget af, at relevante demonstrations-projekter leverer en aftalt elproduktion afhængig af bølgeforhold, for herigennem at skabe fokus på omkostninger, ydelse og drift-sikkerhed.
  3. Der skal indføres tidsbegrænsede og produktionsbegrænsede tillægstariffer (2,50 kr./kWh) for præ- kommerciel bølgekraft, der kan sikre investorer til de mest lovende koncepter, der så kan konkurrere på evnen til at producere energi.
  4. Der skal foretages en miljømæssig og samfundsmæssig udpegning af konkrete offshore lokaliteter for bølgekraftværker i Danmark, så det sikres, at den fremtidige elektriske infrastruktur i Nordsøen tilgodeser både vind- og bølgekraft.
  5. Der skal sikres langsigtede bevillinger til det eksisterende bølgekraft testsite DanWEC (centret blev etableret i 2010 med EUDP Greenlab bevilling).
    1. Der er behov for 1,0 mio. kr. til den løbende årlige drift.
    2. Udbygning af infrastruktur til 6,2 mio. kr. under fase 2 (fase 1 er gennemført med Greenlab bevilling i 2010). Udbygning omfatter:
      1. Anskaffelse af et mindre inspektionsfartøj til inspektion og vedligehold af bølge- og strømmålere, sø-afmærkning og bølgeenergimaskiner.
      2. En ny bro til testsiten i Nissum Bredning
      3. Anskaffelse af mobilt måleudstyr så DanWEC også kan tilbyde effekt- og bølgemålinger til udviklere, der vælger at afprøve mindre anlæg i indre danske farvande.
  1. Udbygning af infrastruktur til 40 mio. kr. under fase 3. Udbygningen omfatter en anlægsinvestering til arbejdsplatform i testområdet og søkabelforbindelse til land, således udviklerne kan teste de næste faser af deres bølgekraftkoncepter.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078