23948sdkhjf

Folketinget skal ikke lovgive med tilbagevirkende kraft

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om, at fjernvarmen skal bidrage til elektrificeringen ved at investere i store varmepumper.

Samtidig sættes en stor del af de mindre fjernvarmeselskaber fri fra deres binding til at skulle producere både strøm og varme på kraftvarme påtvunget afgiftstung naturgas.

I Dansk Fjernvarme er vi glade for, at det er lykkedes at blive enige om en model, der giver fjernvarmeselskaberne værktøjerne til både at foretage en nødvendig langsigtet grøn omstilling, og samtidig giver selskaberne den fornødne fleksibilitet til at foretage investeringer, der på sigt kan imødekomme de udfordringer fjernvarmeselskaberne får, når grundbeløbet ophører den 1. januar 2019.

Og fjernvarmeselskaberne vil gerne bidrage til elektrificeringen af varmesektoren. Men det skal ske på en måde, hvor selskaberne ikke bare ensidigt bliver bundet til en ny energiform, men opnår fleksible muligheder for at levere varme og grøn omstilling til konkurrencedygtige priser.

Her er det ikke mindst vigtigt, at fjernvarmen kan udnytte endnu mere af den store mængde genbrugsvarme, som den danske industri står for.

Det kan lade sig gøre med investeringer i store eldrevne varmepumper. Og når Apples, Googles og Facebooks gigantiske datacentre står opført rundt om i landet, vil de kunne forsyne rigtig mange danske hjem med grøn og billig varme.

Men kun hvis de rigtige forudsætninger er på plads.

Derfor er det ærgerligt, at regeringen barsler med en fortsat afgift på overskudsvarme, der vil hindre fremtidige investeringer for at udnytte industriens genbrugsvarme.

Endnu værre er det, at alt tyder på, at afgiften også skal pålægges eksisterende initiativer, der genbruger varme fra industriprocesser.

Folketinget skal passe på med sådan at lovgive med tilbagevirkende kraft, der rammer milliardstore investeringer, der allerede er foretaget af industri og fjernvarmeselskaber i fællesskab.

Det er heller ikke befordrende for udviklingen, at der er varslet et opgør med forbrugerbindingerne til fjernvarmen. Tvært imod.

Alene i Sønderjylland vil det kræve investeringer på 1,2-1,5 milliarder kroner at udnytte genbrugsvarmen fra Google og Apples to datacentre i Kassø. Men sådanne investeringer bliver alt for usikre, hvis forblivelsespligten fjernes. Også her gives der med et lovforslag om ophævelse af bindingerne mulighed for at lovgive med tilbagevirkende kraft. Sunde projekter, der er gennemført på baggrund af kommunernes garantistiftelse og KommuneKredit-lån, risikerer at få trukket tæppet væk under sig, hvis denne lovgivning gennemføres. Det er ikke godt for fjernvarmekunderne, og det er ikke godt for vores tiltro til retsstaten.

Fjernvarmeselskaberne vil gerne bidrage til elektrificeringen, og vi vil også gerne fastholde fokus på at levere billig, grøn varme i fremtiden. Men det bliver ikke nogen let opgave, hvis Folketinget bliver ved med at lægge forhindringer i vejen.

 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157