23948sdkhjf

Schaufenster für Energiewende

Forskningsmilliarden skal i spil. Hvis Danmark vil inspireres, skal man bare kigge mod syd

Den nye energiaftale sætter fokus på integration af energisystemer og forbrugsfleksibilitet i energianvendelsen, og med forskningsmilliarden på vej tilbage til energisektoren er det vigtigt, at vi bruger pengene rigtigt og viser, at vi mestrer fremtidens løsninger.

Danmark skal fortsat betragtes som et foregangsland, og her kan vi passende kigge mod syd og finde inspiration, da man her har stillet spørgsmålet: Hvordan kan hele Tyskland forsynes med et højt niveau af vedvarende energi på en miljøvenlig, sikker og omkostningseffektiv måde?

For at opnå succes med omstillingen af det tyske energisystem har man udvalgt fem udstillingsområder i støtteprogrammet "Schaufenster Intelligent Energie - Digital Agenda for Energitransitionen (SINTEG)".

Programmets formål er at udvikle og demonstrere løsninger, der kan levere en sikker og effektiv energiforsyning baseret på vedvarende energikilder. Her fokuseres der i høj grad på udfordringer som fleksibilitet, digitalisering, systemsikkerhed, energiforsyning samt etablering af smarte energisystemer og markedsstrukturer.

Ét af de fem udstillingsområder er WindNODE, som er et udstillingsområde for Smart Energi i det nordøstlige Tyskland. Her er fokus på den effektive integration af vedvarende energi i et system, der er optimeret til alle energikilder og kombinerer el, varme og mobilitet. Herudover fokuserer WindNODE på fleksibilitet på alle niveauer, og projektets klare mål er at sætte skub under de digitale løsninger i energisektoren.

Forbundsministeriet for Økonomi og Energi støtter udstillingsområderne med mere end 200 millioner euro, og gennem yderligere investeringer fra virksomheder investerer SINTEG-programmet i alt mere end 500 millioner euro i digitaliseringen af energisektoren. Projekterne viser et bredt triple helix-samarbejde, hvor mere end 300 partnere arbejder i konsortier i udstillingsområderne.

Når vi skal sætte skub under den danske forskningsmilliard, vil det være oplagt at finde inspiration i de tyske projekter, der arbejder ambitiøst med at løse udfordringerne på vejen mod et vedvarende energisystem baseret på smarte og fleksible løsninger. Den 12. september samles en række danske klynger, netværk og brancheforeninger og alle med en interesse i energi kan deltage i Energidag 2018 og inspirere hinanden til nye, spændende projekter omkring et effektivt, intelligent og integreret energisystem.

WindNODE og en række danske energiprojekter præsenteres til konferencen, og der opfordres til bred deltagelse og fælles bidrag til, hvordan den danske forskningsmilliard kommer i anvendelse.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063