23948sdkhjf

Nyt bølgeenergianlæg i Frederikshavn

Ud for Frederikshavns kyst placerer Energibyen i løbet af foråret et bølgekraftsystem i samarbejde EUC Nord og Waveenergyfyn.
Bølgekraft-systemet The Crestwing fra Waveenergyfyn bliver i løbet af foråret placeret i havet ud Frederikshavn. Det skriver nordjyske.dk.

Produktionen og placeringen af bølgekraft-systemet er den del af Energibyen Frederikshavn, som frem mod 2015 skal sikre Frederikshavn 100 % vedvarende energi.

Systemet kan udbygges til større bølger
Udgaven af The Crestwing, som placeres ved Frederikshavn er en mini-udgav, som er udformet til det rolige vand i de indre danske farvande. Således er det kun 10 m lang og 2½ m bred.

Anlægget er ifølge Henning Pilgaard, som står bag Waveenergyfyn, gennemtestet, men skal afprøves i praksis og udsættes for naturens kræfter. Systemet kan ifølge Henning Pilgaard udvinde godt halvdelen af en bølges energi.

Med dobbelt så høje bølger er vurderingen, at anlægget kan give 11 gange så meget strøm. En udgave til Nordsøen ville derfor kunne producere 10.000-20.000 kWh om året. Endelig er vurderingen, at en model på Atlanterhavet, ville være 36 m bred, 160 m lang og producere 10-15 mio. kWh årligt.

Produktion i Nordjylland
I Energibyen er man stolte over, at det er lykkedes at tiltrække projektet, og man ser man frem til samarbejdet med Waveenergyfyn.

Som led i samarbejdet henlægges produktionen af anlægget også til Nordjylland. Eleverne på EUC Nord får til opgave at stå for produktion af bølgeenergi-systemet.

- Det er sjældent, at vi har mulighed for at være med i sådan et projekt, og vi kan jo se, at vores elever kan få meget ud af det, siger uddannelsesleder ved Bygge & Anlæg, Søren Nielsen.

Produktionen af The Crestwing starter sidst i uge 9, og systemet kan efter planen søsættes i maj.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094