23948sdkhjf

Teknologineutrale udbud bliver uden bølgeenergien: - Det er ikke det vi mangler

Energistyrelsen afholder nu tredje runde af de teknologineutrale udbud. Denne gang har sol- og vindenergien fået selskab af bølgeenergien og vandkraftteknologi.

Det er der nu ikke noget nyt i. Det har været almindelig kendt i branchen siden 2019. Men det betyder ikke, at bølgeenergieksperterne og deres koncepter er klar til den proces.

Hos Ruth Bloom og Crestwing, der har anlægget Tordenskiold, bliver der ikke noget af at byde ind her allerede i 2021. 

- Vi har ikke nogen som helst mulighed for at konkurrere på lige vilkår med sol og vind i de teknologineutrale udbud, da vores teknologi jo slet ikke er der, hvor vi er modnet til at være kommercielle, siger Ruth Bloom, direktør hos Crestwing. 

Heller ikke fra bølge- og vindkonceptet Floating Power Plant vil der foreligge et tilbud. Det skyldes dog mest at deres teknologi er mere velegnet til områder med dybere vand end man finder i dansk farvand. Dog er Morten Egedal fra Floating Power Plant tilfreds med at rammerne for de teknologineutrale udbud udvides. 

- Det grundlæggende er både spændende og godt, at staten tager større ansvar for at hjælpe danske virksomheder med at udvikle forskellige typer vedvarende energi. Det har vi som samfund brug for, siger han.

Penge til udvikling

At Energistyrelsen har indlemmet bølgeenergien i udbuddet har en fin signalværdi, men det heller ikke mere end det. Og det er slet ikke det, der er behov for, fortæller Ruth Bloom. 

- Hvis Danmark ønsker og virkelig vil bølgeenergi, som supplement til andre vedvarende energiformer, så skal der afsættes flere midler til det stadie, vores teknologier befinder sig på nu – nemlig udvikling og demonstration, siger Ruth Bloom og uddyber:

- Vi er superglade for, at vi (bølgeenergiteknologien, red.) er nævnt i udbuddet og på længere sigt kan gøre brug af dette. Men for nuværende har vi stadig brug for flere udviklingsmidler til teknologier som vores for at kunne konkurrere.

Kan ikke entydigt sidestilles med sol- og vindenergi

Når Energistyrelsen indlemmer bølgeenergi i denne runde af de teknologineutrale udbud, så er det indirekte at sidestille bølgeenergi med sol og vindenergi. 

Men det kan man ikke entydigt, har Partnerskabet for bølgeenergi tidligere gjort Folktingets udvalgssekretariat for klima-, energi og forsyning opmærksom på. 

- Bølgekraftsektoren er stadig under videreudvikling og testning og står i dag med de samme udfordringer, som vindmølleindustrien stod overfor for årtier tilbage; bl.a. at mange mener, det aldrig vil blive billigt nok til at kunne konkurrere med andre energiformer, skrev partnerskabet i sit brev til udvalgssekretariatet. 

Den holdning står stadig til troende.

- Det er fint at høre at bølgekraft er nævnt. Og det er også rigtig set at Bølgekraft og vind og flydende sol bør være med i udbuddet, da de komplimenterer hinanden, hvilket på sigt giver en masse fordele, men prisen på bølgekraft er ikke på samme niveau som vindkraft, der er et stykke vej endnu, skriver formand for Partnerskabet for Bølgeenergi, Kim Nielsen i en mail til Energy Supply.

Han efterlyser lige som Ruth Bloom noget helt andet end adgangen til de teknologi-neutrale udbud. 

- Vi så gerne, at der i Danmark kommer en ordning som i Skotland hvor de første prototyper på 1 MW kan få en afregningspris på 320€/MWh, skriver han. 

Uagtet om bølgenergiudviklerne er klar eller ej, er der deadline for at afgive tilbud på de teknologi-neutrale udbud 22. oktober 2021, kl. 12.00.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094