23948sdkhjf

Energitilsynet politianmelder to danske energiselskaber

Selskaberne har hamstret al tilgængelig kapacitet på transmissionsforbindelserne ved at handle med sig selv.

Energitilsynet har politanmeldt to energiselskaber på grund af mistanke om markedsmanipulation.

Det oplyser Energitilsynet i en meddelelse.

Energitilsynet har overgivet sagerne til politimæssig efterforskning på baggrund af en konkret mistanke om, at to markedsaktører har indgået i transaktioner, så prisen på et eller flere engrosenergiprodukter har ligget på et kunstigt niveau.

Energitilsynet vurderer, at aktørernes konkrete handelsaktivitet udgør en overtrædelse af forbuddet mod markedsmanipulation.

Den politianmeldte handelsaktivitet er foregået på det nordiske intraday-marked for elektricitet, Elbas, hvor markedsaktører handler strøm helt frem til en time inden levering.

Der er efter Energitilsynets vurdering tale om en handelsaktivitet, hvorefter markedsaktørerne har hamstret al tilgængelig kapacitet på transmissionsforbindelserne ved at handle med sig selv, også kaldet capacity hoarding, hvilket bl.a. har haft konsekvenser for konkurrencen på markedet.

Energitilsynet vurderer helt konkret, at de to selskaber har overtrådt forbuddet mod markedsmanipulation i artikel 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1227/2011 om integritet og gennemsigtighed på engrosenergimarkederne (REMIT).

Energitilsynet har derfor overgivet sagerne til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der er den relevante politimyndighed på området.

Energitilsynets overdragelse af de to sager indebærer, at Energitilsynet ikke kan oplyse yderligere om de to sager, før politiet har afsluttet sin efterforskning.

Vejledning om capacity hoarding

Energitilsynets politianmeldelser falder sammen med, at Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (ACER) den 22. marts 2018 har offentliggjort en vejledende note, en såkaldt Guidance Note, der definerer capacity hoarding som erhvervelse af hele eller en del af den tilgængelige transmissionskapacitet uden at bruge den eller uden at bruge den effektivt.

ACERs vejledende noter behandler udvalgte typer af handelsadfærd, der kan udgøre markedsmanipulation i strid med REMIT. Noterne er dels et redskab i undersøgelsen af aktivitet under mistanke for at være markedsmanipulerende, dels en vejledning til markedet om, hvad der potentielt kan udgøre ulovlig adfærd. Energitilsynet har bidraget aktivt til at sætte et europæisk fokus på capacity hoarding og forventer, at den netop offentliggjorte note om capacity hoarding kan bidrage til en europæisk indsats, der skal forebygge markedsmanipulerende adfærd på et område, hvor der endnu er meget begrænset (rets)praksis i EU.

Som en del af denne indsats og på anmodning fra bl.a. Energitilsynet har den nordiske elbørs, Nord Pool, pr. 20. februar 2018 indført en mekanisme, der sikrer, at handler der gennemføres inden for samme selskab, markeres på handelsplatformen. Det betyder, at markedsaktørerne nu kan skelne mellem interne og øvrige handler.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094