23948sdkhjf

Første spadestik på Herningværket

En ombygning til 200 millioner kroner skal reducere forbruget af træflis og træpiller med tyve procent.

Finansminister Kristian Jensen tog sammen med Eniig Varme, Energi Ikast Varme, Sunds Vand og Varme og Ørsted i går første spadestik til ombygningen af Herningværket.

Herningværket får etableret et anlæg, der skal reducere forbruget af træflis og træpiller med tyve procent og stadig levere den samme mængde varme til Herning, Ikast og Sunds som i dag.

- Det er en rigtig positiv nyhed for vores klima, at vi nu sammen med vores varmekunder gør Herningværket endnu mere effektivt. Det er i forvejen et grønt kraftværk, der kører på bæredygtig biomasse, og nu bliver vi i stand til at skære markant ned på brændselsforbruget og dermed sikre, at værket er konkurrencedygtigt i forhold til fossile alternativer,” siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Ørsted.

Restvarmen i røgen
Herningværket blev i 1982 indviet som et kulfyret kraftværk. I 2000 blev det ombygget til at fyre med naturgas, og to år efter blev det bygget om til primært at fyre med træflis. Siden 2009 har det været i stand til udelukkende at køre på biomasse – hovedsageligt  træflis suppleret med træpiller.

Nu begynder etableringen af det røggaskondenseringsanlæg, der skal udnytte restvarmen i røgen og gøre værket mere effektivt. 

Dermed ligger investeringen i forlængelse af de tiltag, der siden den fulde konvertering til biomasse i 2009 har gjort Herningværket stadig grønnere og mere effektivt. 

Ombygningen omfatter blandt andet opførelse af en ny bygning, som skal huse anlægget, samt installation af alle maskinkomponenterne, der skal trække energi ud af røgen, inden den bliver ledt ud af skorstenen. 

Moe er både bygherrerådgiver og ingeniør på bygningsarbejderne, som blandt andet indebærer et overordnet layout for etablering af maskinerne og koblingen til det eksisterende anlæg. 

LAB leverer det nye røggaskondenseringsanlæg. Opgaven inkluderer design, engineering, levering, installation og idriftsættelse. 

Der investeres 200 millioner i anlægget, som ventes at stå klar til efteråret 2019. 

Fakta om Herningværket

  • Herningværket har en kapacitet på 88 MW el og 171 MJ/s varme.
  • Herningværket producerer fjernvarme svarerende til ca. 48.000 danske husstandes årlige varmeforbrug.
  • Værket er i stand til at levere varme uden også at skulle producere el. Det kan eksempelvis være aktuelt i de tilfælde, hvor der bliver produceret nok el fra sol og vind til at dække efterspørgslen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109