23948sdkhjf

Danmark skal gøre Ukraine mindre afhængig af naturgas

Danmark og Ukraine forlænger energiaftale med tre år.

I går satte Danmarks ambassadør, Ruben Madsen og Ukraines energiminister, Ihor Nasalyk, deres underskrift på en forlængelse af landesamarbejdet inden for energi.

Det dansk-ukrainske samarbejde understøtter Ukraines nuværende nationale handlingsplaner inden for vedvarende energi og energieffektivisering frem mod 2020 samt den nye energistrategi 2035, der blev vedtaget af parlamentet i august 2017.

Strategien sigter mod at øge andelen af vedvarende energi og at mindske Ukraines afhængighed af naturgas i 2035.

Stærkt fundament er udgangspunkt for ny energistrategi
Samarbejdet har allerede skabt gode resultater i form af bl.a. forbedret datagrundlag, analyser og værktøjer, der er overført til de ukrainske myndigheder gennem workshops og studieture.

Danske virksomheder og organisationer skal hjælpe Ukraine til at implementere den nye energistrategi 2035.

- Vi har skabt en stærk platform for de kommende år, hvor vi vil bistå Ukraine med at forfølge de langsigtede mål for fremme af vedvarende energi og energieffektivitet, siger Morten Bæk, direktør i Energistyrelsen.

Danske energieksperter fra Energistyrelsen bidrager som en del af samarbejdet med rådgivning inden for bl.a. energiplanlægning, modellering af mulige udviklingsscenarier for omstilling fra fossil energi til mere vedvarende energi og energieffektivisering, integration af vind og sol, energieffektivitet inden for industrien, herunder muligheden for at etablere en frivillig energiaftaleordning for energitung industri efter den danske model.

Målsætningen for de kommende tre år er bl.a. at styrke rammebetingelser og virkemidler i Ukraine, der muliggøre mere vedvarende energi i energisystemet og øget energieffektivisering gennem konkrete handlingsplaner frem mod 2035 samt en større integration med det europæiske energimarked.

Fakta

  • Energistyrelsen hjælper en række højvækst-økonomier rundt om i verden med at forene en bæredygtig energiforsyning med økonomisk vækst. Den danske rådgivning bygger på mere end 40 års erfaring med energieffektivitet og vedvarende energi fra Danmarks egen grønne omstilling af energisektoren.
  • Budgettet for det ukrainsk-danske energisamarbejde er 20 mio. kroner, hvilket finansieres af Udenrigsministeriets naboskabsprogram fra 2018-2021.
  • Det danske naboskabsprogram er en del af den europæiske naboskabspolitik for at hjælpe EU's nabolande mod øst og sydøst.
  • Det overordnede mål for naboskabsprogrammet er at fremme menneskerettigheder, retsstatsprincippet, demokrati og økonomisk integration med EU.
  • Energistyrelsens tekniske rådgivning til Ukraine gives gennem ”Ukrainian Danish Energy Centre” (UDEC) der blev etableret i 2015 med deltagelse fra bl.a. Ministry of Energy Coal and Industry (MoECI) og State Agency on Energy Efficiency and Energy Saving of Ukraine (SAEE) samt udstationering af en langtids-energirådgiver til udgangen af 2020.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08