23948sdkhjf

Dansk hjælp til ukrainsk vindenergi

Russiske angreb har ødelagt en stor del af Ukraines energiinfrastruktur, og landet står over for en stor opgave med genopbygning på både kort og lang sigt

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard annoncerer tirsdag en ny samarbejdsaftale sammen med den ukrainske energiminister German Galushchenko, der skal hjælpe Ukraine med at udbygge med land- og havvind.

Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

- Russernes ødelæggelser i Ukraine har haft omfattende konsekvenser for ukrainerne og Ukraines energisikkerhed. Derfor glæder det mig meget, at vi i Danmark kan hjælpe med at opbygge deres kompetencer inden for energi, særligt vindenergi, hvor vi har stor ekspertise og Ukraine har stort potentiale, udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

- Med aftalen engagerer vi os nu endnu mere i at sikre, at det ukrainske folk får adgang til strøm, at de øger deres energiuafhængig fra Rusland, og at de får mulighed for en grøn gentænkning af deres energiinfrastruktur, tilføjer han.

Ukraine har et stort potentiale for at udvikle sin egen vedvarende energisektor, og arealmæssigt er det Europas næststørste land med meget landbrugsjord og dermed gode muligheder for at opsætte vindmøller på land. Før krigen havde Ukraine ca. 1,7 gigawatt landvind, men en stor del af landvindmøllerne er blevet ødelagt af russiske angreb. På den korte bane består opgaven i at få den eksisterende landvind op at køre igen samt udbygge med mere landvind. På den lange bane vil det nye samarbejde undersøge potentialet for havvind.

- Russernes bombardementer i Ukraine går ud over helt almindelige mennesker, som ikke længere har strøm i stikkontakten, mulighed for at lave mad eller opvarme deres bolig. Danmark er verdensførende indenfor opbygning af både land- og havvind, hvorfor det er et område, hvor vi virkelig kan gøre en forskel for ukrainerne," udtaler minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.

Det nye femårige samarbejde skal bidrage til, at Ukraine yderligere kan udbygge sin elforsyning med vindenergi. Danske myndigheder skal bl.a. hjælpe ukrainske myndigheder med at udvikle lovgivningsmæssige rammer, som kan fremme land- og havvind. Gode rammevilkår er et vigtigt greb til at sænke risici for investorer og dermed en forudsætning for at kunne tiltrække investeringer, der kan udvikle en grøn energiforsyning i Ukraine.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094