23948sdkhjf

Hackere afpresser Isoplus

Selskabet nægter at betale.

Producent og leverandør af fjernvarmesystemer Isoplus Fjernvarmeteknik i Middelfart er blev hacket.

- Vi er i weekenden desværre blevet hacket, så vores mailsystem samt Navision - vores ERP-system - er ude af drift, skriver selskabet på sin hjemmeside.

Ringer man til selskabet bliver telefonen ganske vist taget, men det er stort set også det eneste, de ansatte hos Isoplus kan foretage sig.

Hackingen har nemlig lagt alle systemerne ned.

5.000 dollars
Det var i lørdags, de ansatte hos Isoplus opdagede, at man ikke længere havde adgang til filer og dokumenter i hverken mail- eller ERP-systemet.

- Vores eksterne it-mand arbejdede hele lørdagen og søndagen. Vi troede, det var en fejl på serveren, og prøvede at genstarte det hele, indtil vi fik en besked om, at alle vores filer på mail og i vores ERP-system var krypterede, fortæller salgsdirektør hos Isoplus Bo Olsen.

Det var altså hackere, der havde været på spil, og som ikke blot nøjedes med at tiltvinge sig adgang til filerne via serveren.

- Vi fik en besked om, at hvis vi betalte 5.000 dollars, så kunne vi få adgang til de krypterede filer igen, fortæller Bo Olsen, der har nægtet at betale pengene og i stedet anmeldt hændelsen til politiet. 

Politiet arbejder derfor nu på at finde ud af hvem, der har hacket og afsendt kravet om de 5.000 dollars.

Alt er nede
Isoplus står altså nu med et krav om løsepenge – som man ikke agter at betale – og et helt it-system, der ikke kan tilgås.

- Alt er nede. Vi forventer, at være oppe at køre igen om et par dage. Det påvirker vores kunder og leverancer. Vi kan ikke se ordrerne; vi kan ikke se hvilke leverancer, der skal køres ud. Vi kan ikke se tilbud og kan derfor ikke beregne dem, fortæller en frustreret Bo Olsen, der især er ked af én ting.

- Det værste er de kunder, der venter på leverancer. Vi kan ikke se, hvad folk skal have leveret. Det beklager vi virkelig meget, og vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre leverancerne hurtigst muligt siger Bo Olsen.

Sikrer sig for fremtiden
Isoplus’ fornemmeste opgave lige nu er altså at få sine systemer op at køre igen, så der kan skibes ordrer afsted. Alligevel bliver Bo Olsen også nødt til at tænke på fremtiden.

- Vi har i ledergruppen set på strategier for at undgå hacking, og vi synes egentligt, at vi gjorde det rigtigt godt, men vi kan se nu, at der skal bruges endnu flere ressourcer på at sikre vores systemer i fremtiden, siger Bo Olsen.

Så med en genskabelse af systemerne, forsinkelser på ordrer, tilbud og leverancer og en ikke ubetydelig sum penge til et nyt system, der kan og skal sikre Isoplus i fremtiden, kan 5.000 dollars for at få adgang til de krypterede filer synes som en lille sum at betale.

- Vi har ikke overblik over, hvor meget det her vil koste. Det er ikke småpenge, men vi vil ikke betale de penge. Vi vil ikke spille det spil. Og vi håber, at det, at vi går ud og fortæller vores historie, betyder at andre kan lære af det, og det derfor bliver sværere at hacke virksomheder i fremtiden, siger Bo Olsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109