23948sdkhjf

Markedsmodel for handel af biogas på plads til sommer

Energinet.dk forventer, at produktionen af biogas stiger de kommende år, og har sammen med gasdistributionsselskaberne udviklet en markedsmodel for biogas
Politisk og i befolkningen er der opbakning til at øge produktionen af biogas væsentligt
på grund af dets klima- og miljøfordele. Biogas bruges dog foreløbig primært i de decentrale kraftvarmeværker, men nu kan biogassen også være på vej ud til alle danske gasforbrugere, som er villige til at betale for den ”grønne” energi.

En række aktører og producenter i biogassektoren har nemlig efterlyst adgang til at handle biogas via gasmarkedet.

- Vi oplever en stigende efterspørgsel, som vi naturligvis gerne vil imødekomme, og vi forventer, at ordningen er helt på plads, inden det første biogasanlæg efter planen begynder at levere opgraderet biogas til gasnettet til sommer, siger Torben Brabo, gasmarkedsdirektør i Energinet.dk.

Valg mellem op- eller nedgradering af infrastrukturen
Før forbrugerne kan få biogas har Energinet.dk tre hovedopgaver, der skal løses: Biogasanlæggene skal kobles til i praksis, markedsmodellen skal udvides, så biogas kan handles, og så vil Energinet.dk etablere en certifikatordning, der sikrer værdisættelse af den ”grønne” energi.

Kobling af biogasanlæggene til det eksisterende gasdistributionsnet kræver ændringer. I rapporten Gas i Danmark 2010 præsenteres mulige løsninger. Enten opgradering af distributionsnettet med dedikerede biogasrør, hvorved man omgår den dyre proces hvor biogas renses for CO2, som indføring af biogas i det eksisterende naturgasnet kræver. Alternativt kan gasnettet nedgraderes til at håndtere den rå biogas, hvilket vil reducere nettets kapacitet og kræve investeringer i områdets gasinstallationer.

I samarbejde med distributionsselskaberne har Energinet.dk udviklet en markedsmodel. Den vil gøre det muligt for biogasanlæg at sælge opgraderet, CO2-renset, biogas på gasmarkedet.

Dokumentationsordning for biogas vil give producenterne mulighed for at bevise gassens grønne identitet og dermed tjene merværdien i forhold naturgas. Energinet.dk arbejder pt. P at klarlægge hvad der skal til for at give producenter og købere muligheder for dokumentere gassens oprindelse i den kommercielle gashandel via certifikater, som er kendte på elmarkedet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125