23948sdkhjf

Dong Energys sicilienske forbindelse: Har også skandalesager i Italien

Dokumentfalsk, ubetalte regninger og ulovlige vennetjenester - Dongs leverandør er også under anklage i Italien.

Den sicilianske entreprenør-gigant Solesi har efterladt sig et spor af retssager, knækkede arbejdere og ubetalte regninger, siden de i 2013 kom til Fredericia og arbejdede på Dongs – det nuværende Ørsteds – olieterminal.

Arbejdsretten er lige nu ved at tage stilling til et samlet krav på 14,5 mio. kroner til firmaet for grov underbetaling af udenlandske arbejdere.

Og senest har Fagbladet 3F kunnet fortælle, at en tidligere ansat i Solesi er blevet forfulgt og sagsøgt, fordi han stod frem og afslørede omfattende lønsnyd.

Men det er ikke kun i Danmark, at italienerne trækker et skandalespor efter sig. Også i hjemlandet har Solesi og moderselskabet Irem s.p.a. haft skandalesager - og sættes i forbindelse med beskidte metoder.

I 2013 – samme år, som Solesi kom til Danmark – fik entreprenørfirmaet hård kritik på Sicilien for at have snydt lokale underleverandører for millioner af euro.

Det skete i forbindelse med opførslen af et shoppingcenter i udkanten af Palermo, og ifølge italienske Meridio News førte det til demonstrationer og stor opstandelse blandt lokale bygningsarbejdere og virksomhedsejere.

Året efter, i 2014, havde det italienske firma bragt sig i en lignende situation i Danmark, skriver Fagbladet 3F.

Her havde to stilladsfirmaer fra Fredericia-egnen samlet 2,5 mio. kroner i klemme, fordi Solesi ikke overholdt deres aftaler.

Et af firmaerne var Trekantens Stilladser ApS, som havde leveret arbejde for to mio. kroner.

- De brugte alle tricks i bogen for at få udsættelse på udsættelse på udsættelse. Vi forsøgte med dialog, men for Solesi og deres advokat var det kold og kynisk forretning, og til sidst havde vi ikke andet valg end at tage imod et forlig, hvor vi kun fik omkring halvdelen af vores penge, fortæller stilladskonduktør Kenn Andersen.

Gennemsyret af kriminalitet

I de senere år har en række italienske firmaer gjort sig uheldigt bemærket med massiv social dumping på bl.a. Aarhus Letbane og metroen i København.

- Italienerne har meget erfaring og er dygtige til at bygge store ting. Men det er ikke altid ekspertisen, der er er det afgørende, det er i høj grad også prisen. Og italienerne har også nogle gode priser, fortæller journalist og forfatter Morten Beiter, der har skrevet bogen ‘Mafiaen kommer’, hvori han undersøger mafiaens forbindelse til social dumping i resten af Europa, særligt inden for byggebranchen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11