23948sdkhjf

NKT tester bølgeenergi-kabler

Bølgeenergi kan blive den næste globale energitrend.

Det vurderer kabelproducenten NKT, der derfor har kastet sig over udvikling og test af et 1 kV og et 24 kV kabel – specielt designede til det hårde og maritime miljø bølgeenergianlæggene skal begå sig i.

Kablerne testes lige nu i et pilotprojekt i Norge i samarbejde med det svenske bølgeenergi-selskab Waves4Power.

- Potentialet i bølgeenergi er meget stort, og som en af verdens førende kabelproducenter er det naturligt, at vi indgår partnerskaber med de innovatører, som driver udviklingen af bølgeenergi. I NKT forsøger vi altid at gå forrest og udvikle kabler, der møder fremtidens behov for effektiv og bæredygtig energitransmission. Derfor er det også oplagt at være med som partner i dette ambitiøse projekt, siger Frida Norrbom Sams, Executive Vice President og Head of Applications, der omfatter lav- og mellemspændingskabler i NKT.

Specielt udviklet til projektet

NKT har specielt til projektet i Norge udviklet et 1 kV og et 24 kV eksportkabel, der transporterer strømmen fra bølgeenergianlægget ind til land. De udmærker sig især ved fleksibilitet og holdbarhed.

- Det nye 1 kV-kabel er ekstremt dynamisk og kan holde til de mange bøjninger, som bølgerne konstant genererer, og er udviklet med baggrund i vores erfaring fra fleksible industri- og universalkabler. Kablet har en kerne af tre kobberledere og lav mekanisk friktion. I forhold til normale offshore-kabler har kablet ikke en skærm, men er forstærket med aramid-garn. Det betyder, at kablet er meget fleksibelt og modstandsdygtigt, forklarer Frida Norrbom Sams.

I juni 2017 blev Waves4Powers anlæg koblet til det lokale norske elnet og leverede de første kW, da det semidynamiske 24 kV eksportkabel blev tilsluttet.

Kablerne er udover live-testen også ved at blive testet i højspændingslaboratoriet hos RISE Institute of Sweden i samarbejde med Chalmers Tekniska Högskola.

Om Waves4Power 

Den svenske virksomhed Waves4Power har i samarbejde med partnere som NKT, Siemens, Jotun, Parker og Petronas udviklet et bølgekraftanlæg, der testes ud for den norske nordvestkyst. 

  • Anlægget består af en bøje med et indbygget stempel, som genererer energi fra bølgernes bevægelse.
  • Det dynamiske 1 kV-kabel fra NKT transporterer herefter energien til en collection hub med en transformer.
  • Her bliver strømmen hævet til 22 kV, så energien kan integreres i det norske elnet.
  • Den producerede energi transporteres fra transformeren til land via et semidynamisk 24 kV kabel fra NKT.

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109