23948sdkhjf

Økonomisk rygstød til køleenergi og overskudsvarme

30 millioner til udvikling og test af lavtemperatur-fjernvarmeløsninger i Høje Taastrup og i Lund.

Jo bedre vi isolerer vores bygninger, jo mindre behøver vi at skrue op for varmen på radiatorerne. Det skaber mulighed for at benytte lavtemperaturvand i fjernvarmenettet – og det gør det lettere at udnytte overskudsvarme og vedvarende energi i energisystemet.

I projektet Cool District Heating skal et konsortium, ledet af rådgivningsvirksomheden Cowi, udvikle og afprøve nye lavtemperatur-fjernvarmeløsninger i Høje Taastrup og i Lund i Sverige.

Nye systemløsninger & komponenter
Projektet Cool District Heating er et demonstrationsprojekt, hvor der skal udvikles nye systemløsninger og komponenter, for eksempel rør, varmevekslere, varmepumper, styring mv., til at udnytte køleenergi og overskudsvarme i samspil med øget udnyttelse af vedvarende energi både fra centralt og lokalt hold.

Projektet omfatter både nye løsninger til udformning og dimensionering af fjernvarmenettet, såvel som nye typer varmeinstallationer til opvarmning af brugsvand i bygninger og forslag til nye tarifstrukturer.

Resultaterne fra projektet vil blive formidlet bredt i EU og kan bane vejen for tilsvarende løsninger mange steder i Europa, hvor man har varme tilovers ved lave temperaturer - eksempelvis fra køling af datacentre.

Verdens største lavtemperatur-fjernvarmenet
Kraftringen Energi AB har en ambition om at anlægge verdens største lavtemperatur-fjernvarmenet, der kan forsyne af en hel ny bydel, Brunnshög i Lund, der består af lavenergibyggerier.

Her udvikles et nyt fjernvarmesystem, der kan håndtere exceptionelt lave temperaturer på helt ned til 40 – 45 grader til rumvarme det meste af året. Vandet skal varmes op ved hjælp af køleenergi / overskudsvarme fra forskningslaboratoriet Max IV i Brunnshög, som indeholder nogle af verdens mest kraftfulde "røntgenapparater".

- Både forskningsenhederne Max IV og det endnu større European Spallation Source (ESS), der er under opførelse, kommer til at spille en væsentlig rolle som bidragsyder til fremtidens energisystem i Brunnshög. I første omgang tester vi, hvordan vi kan udnytte overskudsvarmen fra Max IV på en række bygninger i et mindre område. Når den tilstødende forskningsenhed European Spallation Source er i drift fra 2020, vil der være nok overskudsvarme til, at vi vil kunne forsyne hele Brunnshög, fortæller projektleder Göran Strandberg fra Kraftringen AB.

Solenergi skal booste kulde til varme i Høje Taastrup
I Høje Taastrup skal en del af et eksisterende fjernvarmenet konverteres til et lavtemperaturer-fjernvarmenet. Ambitionen er blandt andet at opvarme dele af den nye bydel Høje Taastrup C med overskudsvarmen fra et køleanlæg fra storcentret City 2 og en række andre virksomheder i området. 

Varmen, som afgives fra køleanlæggene skal boostes til 55 grader ved hjælp af varmepumper, der drives på grøn strøm fra bl.a. solcelleanlæg i området, og sendes ud til forbrugerne via fjernvarmenettet.

- Vi mener, at fremtidens fjernvarmeforsyning handler om at udnytte de lokale energiressourcer optimalt, blandt andet ved at skabe synergi mellem varme og køling – og her kan ikke bare vind, men også solenergi blive en afgørende faktor. Cool District Heating projektet hænger godt sammen med vores vision om at gå foran som et af de førende fjernvarmeselskaber i Danmark, udtaler Astrid Birnbaum, direktør i Høje Taastrup Fjernvarme amba.

Alle kan bidrage positivt til energisystemet  
Medens lavtemperatur-fjernvarmen i Lund skal anvendes til opvarmning i husene, opvarmes brugsvandet  til en højere temperatur med en kombination af lavtemperatur fjernvarme og supplerende private installationer, der kører på el fra solceller og varmepumper.

Dette samspil, hvor varme udnyttes trinvis på forskellige temperaturniveauer mellem virksomheder, fjernvarmesystemer og private boliger, vil ifølge Cowis projektleder, Reto M. Hummelshøj, kendetegne fremtidens smarte energisystemer. 

- Cool District Heating projektet er ikke blot unikt, fordi vi udvikler løsninger, der kan håndtere køling og lave temperaturer i fjernvarmesystemet. De baner også vejen mod fremtidens energisystem, hvor virksomheder, boliger, og lokale vedvarende energikilder er forbundet – og sammen med de overordnede forsyningssystemer, bidrager de aktivt - og hjælper hinanden til det, man kan kalde et bæredygtigt smartgrid. Og det er oplagt at tænke ind fra start i udviklingen af nye bydele, som de gør det i Lund og Høje Taastrup Kommune, fortæller Reto Hummelshøj.

Projektet Cool District Heating vil løbe i perioden okotber 2017 - december 2021.

Samarbejdspartnere:

  • COWI A/S og COWI AB
  • Kraftringen Energi AB
  • Lunds Kommune
  • Lunds Universitet
  • LKF – Lund Kommunes Fastighets AB
  • Høje Taastrup Fjernvarme amba
  • Høje Taastrup Kommune
  • Logstor A/S
  • Alfa Laval Corporate AB
  • Euro Heat & Power
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094