23948sdkhjf

Samsø Havvind må udskifte havareret mølle

Ved Samsø er der opstillet 10 havvindmøller med en effekt på i alt 23 MW. Projektet blev anlagt i løbet af efteråret 2002, og nettilsluttet primo 2003.

I november 2015 havarerede en af møllerne – den syvende mølle i rækken smed simpelthen toppen med vinger og det hele.

Efterfølgende anmodede Samsø Havvind om at få lov til at fjerne den havarerede mølle og udskifte den med en ny.

Erstattes med ny type
Energistyrelsen har siden foretaget en VVM-screening af projektet og har samtidig truffet afgørelse om, at projektet ikke er omfattet af krav om VVM-pligt eller krav om konsekvensvurdering vedrørende internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse dyrearter. Energistyrelsen har endvidere vurderet, at projektet på grund af dets art og dimensioner ikke vil påvirke miljøet væsentligt.

Derfor har Energistyrelsen givet Samsø Havvind A/S lov til at udskifte møllen med en ny.

- Møllen bliver erstattes med en ny type, da det ikke er muligt at skaffe en mølle der er magen til de gamle dimensioner. Den gamle mølle er en type Bonus 2.3MW med rotordiameter på 82,4 meter og den nye vil være en SWP 2.3 MW med en rotordiameter på 93 meter. Det vil være en lidt højere mølle med samme MW og det visuelle forhold ændres ikke væsentligt, oplyser Energistyrelsen.

Men hvorfor tog det så lang tid?
Møllen havarerede i november 2015 – alligevel har det taget halvandet år at få lov at opsætte en ny.

- Energistyrelsen har siden marts 2016 været i dialog med projektudvikleren vedrørende hvilke dokumenter, som var nødvendige for sagsbehandlingen. De endelige dokumenter forelå i foråret 2017, hvorefter der har været en proces med høring af myndigheder, lyder det forklarende fra Energistyrelsen.

Tilladelsen løber i et år fra den 30. august 2017.

Afgørelsen kan påklages
Energistyrelsens afgørelser kan ifølge VE-loven påklages til Energiklagenævnet.

Enhver med en væsentlig og individuel interesse i afgørelsen kan således klage til Energiklagenævnet over de miljømæssige forhold i afgørelser. Endvidere kan lokale og landsdækkende foreninger og organisationer, der som hovedformål har beskyttelse af natur og miljø.

Klagen skal være indgivet skriftligt inden 4 uger efter, at afgørelsen om at meddele denne tilladelse er offentligt bekendtgjort.

Fristen udløber den 28. september 2017.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141