23948sdkhjf

Tæt på gennembrud for eksport af energieffektive løsninger

Millionkontrakter i vente for danske virksomheder.

Behovet for større sammenhængende grønne løsninger er enormt på globalt plan, men danske virksomheder kan ikke præsentere ret mange succeshistorier, når det handler om eksport af energieffektive systemløsninger.

Nu kan der imidlertid være et gennembrud på vej, vurderer senior director Carsten Møller fra netværksorganisationen CLEAN.

Det skriver Dansk Energi på sin hjemmeside.

 - Vi er ved at have fat i noget, der flytter noget, siger Carsten Møller bl.a. på basis af konkrete kontrakter i Filippinerne, hvor grupper af danske virksomheder med arkitektfirmaet C.F. Møller og Danish Energi Management i nøgleroller er i gang med at analysere, hvordan en eksisterende malls og bygninger kan blive energirenoveret, og hvordan en ny mall kan blive Asiens første energi+ indkøbs- og forlystelsescenter.

 - Afhængigt af, hvordan analyserne falder ud, og hvad der i sidste ende bliver aftalt, kan det her blive rigtigt stort for de danske virksomheder, fastslår Carsten Møller.

 Aircondition sluger el
Filippinerne har 22 ud af verdens 100 største malls, og også mange andre steder i Asien spiller malls en stor rolle for befolkningen, der kan foretage deres indkøb og dyrke diverse fornøjelser under tag og i et behageligt klima. Antallet af malls vokser kraftigt, og de er typisk nogle veritable energislugere, ikke mindst fordi der skal bruges meget el til aircondition og belysning.

Takket være gode kontakter i Manila og et nyt setup udviklet af CLEAN har de danske virksomheder indgået Memorandum of Understandings om energieffektive løsninger til nogle af de helt store kunder på markedet; Word Trade Center og Waltermart Mall (renovering) samt Robinsons Malls (ny energi+ mall).

Hvis de efter udbud ender med at vælge danske løsninger på den konkrete udførsel, kan det udløse millionkontrakter til bl.a. C.F. Møller og Danish Energy Management og en række underleverandører som f.eks. Danfoss, Kamstrup, NorthQ og RACELL.  

- Danske virksomheder er nødt til at samarbejde, hvis de vil levere systemløsninger. De skal være trygge ved at sidde til bords med hinanden, og tillid er ikke en let øvelse, hvis man er vant til at være konkurrenter. Vi har i CLEAN udviklet nogle værktøjer og en systematik for samarbejde mellem virksomheder, og sammen med aftaler med finansielle institutioner som bl.a. Klimainvesteringsfonden giver det et godt grundlag for systemeksport, siger Carsten Møller og påpeger, at samarbejde kan ’gøre kagen væsentlig større til glæde for alle’.

Clean Solutions til hele verden
Systemeksport kræver typisk tæt samarbejde mellem vidt forskellige typer virksomheder på tværs af teknologier, og det har traditionelt været svært at finde den rette arbejds- og ansvarsfordeling på komplicerede udenlandske markeder. Med støtte fra Industriens Fond har CLEAN samlet en række partnere om skabe et godt tilrettelagt flow fra idé over planlægning og tilbud til kontrakt. Projektet, der hedder Clean Solutions, har givet de første resultater i Filippinerne, og den skal nu fintunes og opskaleres.

Clean Solutions har fire søjler:

  • Samarbejdsmodel for grøn systemeksport: Organisationer, kommuner, regioner og ministerier samles i et forum for grøn systemeksport. Her skabes et fælles overblik over de besøg af prominente personer, der besøger Danmark for at søge inspiration til konkrete grønne løsninger.
  • Guide: Et sæt værktøjer samles i en guide, der skal klæde danske virksomheder på til samarbejde om systemeksport. Guiden indeholder templates og tjeklister, manualer og andre praktiske elementer, så virksomhederne lettere kan håndtere juridiske, finansielle, kommercielle og teknologiske udfordringer.
  • Afprøvning af model og værktøjer: For at sikre, at samarbejdsmodeller og værktøjerne i guiden er praktisk anvendelige, afprøves og testes guiden i konkrete systemeksportprojekter – fx på Filippinerne.
  • Udbredelse: Virksomhedsguiden skal bruges af et bredt udsnit af danske virksomheder, så kendskabet skal udbredes.

Lavtemperaturfjernvarme i USA
På CLEAN’s årsmøde i Aarhus i juni fortalte flere internationale samarbejdspartnere om, hvordan de oplever Clean Solutions. I den amerikanske by Bridgeport i Connecticut er en håndfuld danske virksomheder eksempelvis ved at trænge igennem som deltagere i et projekt, hvor en række bygninger skal have lavtemperaturfjernvarme fra et brændselscelleanlæg. 

- Vi har haft et godt og langt partnerskab med Clean Solutions. Danskerne ved, hvad de gør og er som regel pragmatiske, påpeger den amerikanske projektudvikler, adm. direktør Daniel Donovan fra NuPower.

Adm. direktør Henning Staugaard Lambertsen fra Damgaard Rådgivende Ingeniører vurderer, at projektet i Bridgeport kan blive en isbryder for danske virksomheder som konsortium i USA.

- Vi går fra at sælge produkter til at sælge løsninger. Forhåbentlig bliver Bridgeport det første af mange i USA, sagde han på årsmødet, hvor han opfordrede sine kolleger til at lære af de erfaringer, Danmark har høstet med eksport af havmølleparker og biomassefyrede kraftværker.

På årsmødet oplyste international direktør Henrik Bjørnager Jensen fra CLEAN, at Clean Solutions også er på vej til bl.a. Kina, Brasilien, Ukraine og Indien. Samtidig er det CLEAN’s ambition, at platformen skal videreudvikles sammen med nordiske partnere og være med til at udbrede færdigpakkede grønne løsninger til medlemmer af storbysamarbejdet C40.

Gensidig tillid
Indtil videre er Filippinerne den mest konkrete test af konceptet. Carsten Møller vurderer, at de danske firmaer ikke havde haft en kinamands chance for at komme i så tæt dialog med Waltermart, Robinsons Malls og World Trade Center, hvis de ikke havde haft tillid til hinanden og stået sammen.

- Uden markedsføring oplever vi nu interesse fra Thailand, Indonesien og Indien for mere energieffektive malls. Det breder sig, konstaterer Carsten Møller.

Senior director Allan H. Jensen, der er chef for Danfoss Global Services Asia-Pacific and India, kalder det for en positive oplevelse at arbejde sammen med CLEAN og en gruppe særdeles dygtige partnere om energieffektive løsninger i Manila. Han hæfter sig ved, at det gik hurtigt fra de første indledende kontakter til der blev indledt seriøse drøftelser på højt niveau med Waltermart, Robinsons Malls og World Trade Center.

- Samarbejdet lover godt for fremtiden. Jeg håber, at modellen bliver udbredt til andre asiatiske markeder i den nære fremtid, fastslår Allan H. Jensen.

Krydser fingre for succes
I Branchefællesskab for Intelligent Energi (iEnergi) hilser branchechef Helle Juhler-Verdoner initiativet Clean Solutions velkommen:

- Vi i iEnergi arbejder særligt med at fremme energisystem-integration på tværs af forsyninger og effektiv energianvendelse i bygninger. Fra dette arbejde ved vi, at der er behov for at præsentere bygningsejere, forsyningsselskaber m.fl. i udlandet for samlede systemløsninger og ikke bare enkeltkomponenter til en større løsning. Det handler om at levere de mest energieffektive produkter i en samlet løsning, hvor både drift og anlægsinvesteringen er optimeret, så der opnås de mest effektive og fleksible løsninger ift. miljømål, komfort for brugerne og samlet økonomi, herunder energioptimering, siger Helle Juhler-Verdoner, der i forhold til Clean Solutions erfaringer med shoppingmalls i Filippinerne ser frem til de resultater, som kan høstes for eksport af systemløsninger.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11