23948sdkhjf

Lovgivning står i vejen for CO2-fri biomasse-fjernvarme

Teknisk set kan de store kraftvarmeværker skifte fra kul til biomasse hurtigt. Men afgiftsspørgsmål gør det urealistisk. Lovjusteringer er nødvendige, mener Dansk Fjernvarme.
Hvis det skulle være, så kunne de store byers centrale kraftvarmeværker gå i gang med omstillingen fra kul til biomasse i morgen.

Men et spørgsmål om fordeling af afgiftsfordele gør det til noget nær en umulighed med de nuværende regler. Og det til trods for, at såvel de store byers fjernvarmeselskaber, som kraftvarmeværkernes ejere er enige om at skifte fra CO2-belastende kul til fossilfri biomasse.

Ændring af reglerne
Derfor har en række af Danmarks største fjernvarmeselskaber skrevet til klima- og energiminister Lykke Friis og bedt hende ændre på reglerne, så det bliver selskabsøkonomisk fordelagtigt for de store kraftværker at følge hensigterne og anvisningerne fra såvel Klimakommissionens nyligt offentliggjorte rapport og Dansk Fjernvarmes Varmeplan Danmark 2010 som de mange udmeldinger fra politisk side.

- Det er et spørgsmål om en ændring af reglerne omkring afgifter, så det også bliver attraktivt for kraftvarmeværkerne. Ellers bliver omstillingen ikke sat i gang, siger Dansk Fjernvarmes direktør Jørgen G. Jørgensen.

Elproduktion på biomasse bliver dyrere
Der er nemlig afgift på kul, som i ren indkøbspris fraregnet afgift er utroligt billigt. Afgiften må kraftvarmeværkerne lade være en del af varmeprisen. Derimod er der ikke afgifter på biomasse, som til gengæld er dyrere i indkøb end kul.

Det gør, at kraftvarmeværkernes elproduktion på biomasse bliver dyrere, og at kraftvarmeværkerne derfor får vanskeligere ved at konkurrere på elpriser internationalt. Dermed forsvinder forretningsgrundlaget for kraftvarmeværkerne.

God og billig varme
- Vi er nødt til at finde en løsning, så det bliver mere attraktivt for kraftvarmeværkerne at omstille til biomasse, uden at vi går på kompromis med Varmeforsyningslovens forbrugerbeskyttelse, som sikrer fjernvarmeforbrugerne god og billig varme, siger Jørgen G. Jørgensen.

Der er i de seneste dage sendt breve til Klima- og energiminister Lykke Friis fra følgende fjernvarmeselskaber: TVIS, AffaldVarme Århus, VEKS, CTR I/S, Fjernvarme Fyn samt Esbjerg Kommune og Københavns Kommune.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14