23948sdkhjf

Elnetselskaber på trend-spotting i Glasgow

Danske elnetselskaber sørger for, at kunderne har elektricitet i stikkontakterne 99,99 procent af tiden, og denne meget høje leveringssikkerhed danner en nødvendig ramme for danskernes gode liv med lys, arbejde og underholdning.

Vi kigger imidlertid ind i en fremtid med stadig ældre komponenter på elnettet og ’nye’ former for produktion og forbrug. Derfor er det vigtigt at følge de internationale trends, der allerede er i fuld gang med at ramme Danmark. Sammen med bl.a. Seas-NVE, DTU og Aalborg Universitet har jeg og en række kolleger fra Dansk Energi har jeg lige været i Glasgow for at deltage i CIRED 2017, hvor der var gode muligheder for at spotte disse trends.

På CIRED-konferencerne, der afvikles hvert andet år, mødes branchefolk fra universiteter, leverandører og netselskaber for at udveksle viden om, hvad der rør sig i de enkelte lande, og hvilke nye teknologier, der er på vej. Ca. 1.500 deltagere fra 33 lande var tilmeldt konferencen i Skotland.

På sådanne konferencer præsenteres der nye idéer, som i løbet af få år kan give banebrydende resultater, mens andre ikke kommer længere end idéstadiet.

Udveksling af praktiske erfaringer om håndtering af det eksisterende net er imidlertid mindst lige så interessant. Et tema, der var mange indlæg om i år, var Asset Management med fokus på, at vi i store dele af Europa – herunder Danmark – har en distributionsinfrastruktur, der står overfor store investeringer, da mange komponenter fra 1960’erne og 1970’erne har nået deres tekniske levetid. Særligt fokus er der på medarbejdersikkerhed i forbindelse med, at der arbejdes på eller i nærheden af gamle anlæg.

Big Data har i nogle år været et buzzword på mange områder. I Glasgow blev det tydeligt, at der nu er nye forbedrede metoder på vej til planlægning af distributionsnet, hvor man anvender data fra elmålerne til bedre estimater på kunderne forbrug.

Der blev fremlagt både teoretiske artikler fra ph.d.-studerende på universiteterne, som havde udviklet nye algoritmer, og mere praktiske erfaringer. Her var det glædeligt med et bidrag fra det østdanske energiselskab Seas-NVE, som præsenterede en artikel om sit arbejde med forbedret netplanlægning baseret på øget brug af data fra fjernaflæste elmålere. 

Microgrids var et andet tema. Det var tydeligt, at mange europæiske oplægsholdere har læst EU's vinterpakkes bemærkning om vigtigheden af ”local energy communities”. Det blev ikke ret meget tydeligere på konferencen, hvad disse ”local energy communities” går ud på, men det er tydeligt, at de europæiske netselskaber er ved at forberede sig på en ny fremtid.

Batterier og lagring tilsluttet distributionsnettet var også et stort tema. Der er mange udviklingsprojekter i gang, og også her betyder EU-regler en del, da vinterpakken anbefaler, at netselskaber ikke skal eje lagre, der bliver tilsluttet nettet. Det er dog lidt tidligt at drage sådanne konklusioner, inden vi reelt ved, hvad nettilsluttede lagre eventuelt kan bidrage med i forhold til at drive nettene effektivt. Derfor vil Dansk Energi følge den politiske behandling af vinterpakkens mange forslag tæt.

Dansk Energi bidrog i Glasgow med en artikel med fokus på spændingsdyk i højspændingsnettene i Danmark – forhold, som procesindustrien som for eksempel slagterier, medicinalindustri og højteknologiske virksomheder er meget opmærksom på, da selv små spændingsvariationer kan have vidtrækkende konsekvenser for virksomhedernes produktion. Artiklen konkluderer, at den danske spændingskvalitet er i top, og at årsagen til de fleste spændingsdyk i Danmark skyldes forstyrrelser på transmissionsniveau eller fra udlandet, som forplanter sig ned på distributionsniveau.

Dansk Energi præsenterer også den informationsplatform for strømafbrud, som Dansk Energi udviklede og lancerede i april 2016 i forbindelse med overgangen til Engrosmodellen. Platformen giver et nationalt overblik over igangværende og varslede strømafbrud. På en effektiv måde samler den afbrudsinformation fra vores ca. 40 netselskaber ét sted og giver alle elhandelsvirksomheder et nationalt overblik over strømafbrud i Danmark.

Alt i alt var det nogle fagligt spændende dage i Glasgow. Personligt blev jeg klogere på en række internationale tendenser, og derudover vil jeg tillade mig at glæde mig over, at Dansk Energi kunne bidrage med viden om Danmarks gode erfaringer med at drive elnet med knap 100.000 solcelleanlæg og verdens største dækning (pr. indbygger) med vindenergi.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078