23948sdkhjf

Affald skal omdannes til bioolie i Næstved

Det næste sted i Danmark, hvor der skal udvindes olie, er i Næstved. Den grønne bioolie kommer ikke op af undergrunden - men ud af affald som slam.
Seks sjællandske kommuner har gennem det fælles affaldsselskab I/S AffaldPlus sammen med det lokale renseanlæg under NK-Forsyning A/S, teknologivirksomheden Alfa Laval Copenhagen A/S og børsnoterede SCF Technologies A/S indgået en hensigtserklæring om i fællesskab at opføre et demonstrations-anlæg, der hver time omdanner flere tons affald til bioolie.

Anlægget bliver det hidtil største, som via SCFs CatLiq®-teknologi bortskaffer eksempelvis slam eller andet vådt affald fra landbrugs- og fødevaresektoren på en økonomiske og miljømæssig hensigtsmæssig måde, hvorved det altovervejende bliver til bioolie. Olien kan så lagres og bruges til at fremskaffe ny energi.

Gode perspektiver i samarbejde og vådt affald
Anlægget bliver placeret hos det kommunalt ejede selskab AffaldPlus i Næstved. Adm. direktør, John Kusz, siger:

- Vi ser frem til at deltage i opbygning og drift af demonstrationsanlægget her i Næstved. CatLiq®-teknologien er interessant for os, da vi kan bruge det våde affald langt bedre end i dag - og tillige skabe olie ud af det. Der er mange gode perspektiver i det kommende samarbejde og vi ser det som en vigtig del af vores opgave hele tiden at være på forkant og finde de bedste og mest miljøvenlige metoder til behandlingen af affaldet.

Afgørende for kommercialisering af Cat-Liq-teknologien
Tidligere miljøminister og direktør for Miljøstyrelsen, Jens Kampmann, vil som konsulent bistå SCF i forbindelse med etablering af anlægget og den fremadrettede strategiske udvikling.

Demonstrationsanlægget er det afgørende skridt forud for, at SCF begynder en kommercialisering af sin CatLiq® teknologi.

- Efter at have gennemgået og vurderet teknologien hos SCF sammen med andre med viden indenfor energi og miljøområdet, er det min vurdering, at SCF har ramt en ren guldåre, når demonstrationsanlægget har vist sin berettigelse, siger Jens Kampmann.

Alfa Lavel med i demonstration og kommercialisering
Alfa Laval er en global koncern med store interesser indenfor såvel miljø som energiområdet. Forretningsdirektør Bent Sarup forklarer, at Alfa Laval i en periode har evalueret SCFs CatLiq® teknologi og finder, at den har globale muligheder.

- Så snart CatLiq®-processen er demonstreret i stor skala og kontinuerlig drift, giver det store muligheder. Vi har på den baggrund besluttet at deltage som partner i demonstrationsprojektet med henblik på en aktiv deltagelse i den efterfølgende kommercialisering, siger Bent Sarup.

En forudsætning for anlæggets opførelse er at EUDP støtten, som SCF tidligere har fået betinget tilsagn om, frigives til projektet samt at SCFs igangværende kapitalrejsning gennemføres.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078