23948sdkhjf

Dansk succes med jordplacerede storskala solvarmeanlæg

En opgørelse fra EU-projektet Solar District Heating viser, at Danmark er på den absolutte førsteplads, når det gælder jordplacerede storskala solvarmeanlæg, der er tilsluttet fjernvarmesystemer
En ny EU-opgørelser viser at Danmark er i front hvad angår jordplacerede solvarmeanlæg i storskala tilsluttet til fjernvarme, skriver Brædstrup Fjernvarme i en pressemeddelelse.

78.000 m2 danske solvarmeanlæg i Europa
Af de registrerede og idriftsatte i alt 11 meget store anlæg i Europa er ikke mindre end 9 anlæg danske. Dette svarer til, at ud af de i alt 92.000 m2 jordplaceret solvarme er de godt 78.000 m2 installeret og idriftsat i Danmark. Disse anlæg er placeret i hhv. Marstal, Broager, Gram, Strandby, Tørring, Sønderborg, Ulsted, Ærøskøbing og Brædstrup.

Udover disse registrerede anlæg er der netop idriftsat anlæg i Ringkøbing med 15.000 m2 og Jægerspris med 10.000 m2. Derudover er der på landsplan taget beslutning om installation af yderligere ca. 65.000 m2 solvarme, som forventes idriftsat i løbet af 2010 og 2011.

Det betyder, at der ved udgangen af 2011 kan forventes tilsluttet mindst 140.000 m2 miljørigtig solvarme i Danmark, der således vil medvirke til en væsentlig reduktion af anvendelsen af bl.a. naturgas og dermed til en tilsvarende reduktion af udledningen af CO2.

Solvarmeteknologi hjørnesten i fremtidens CO2-fri fjernvarme
At der er succes med solvarme i kombination med fjernvarme og kraftvarme kan ikke udelukkende ses af antallet af nye anlæg, der i disse år skyder op. Det kan ligeledes ses på, at værker med solvarme planlægger væsentlige udvidelser.

Marstal planlægger således en udvidelse til ca. 36.000 m2 og Brædstrup har som mål at bygge i alt ca. 50.000 m2 solvarme.

Direktør Per Kristensen fra Brædstrup Fjernvarme lægger da heller ikke skjul på, at solvarmeteknologien – efter hans mening – bliver en af hjørnestenene i den fremtidige produktion af CO2-fri fjernvarme.

- De meget store solvarmeanlæg, der er tilsluttet fjernvarme- og kraftvarmeanlæg, er lang mere effektive og dermed mere økonomiske end de individuelle anlæg, der placeres på de enkelte bygninger. Vi har særdeles gode erfaringer med vores anlæg, der blev indviet i 2007.

Anlægget i Brædstrup var det første i Danmark, der blev tilsluttet et kraftvarmeværk, hvor der både produceres såvel varme som elektricitet.

I EU-projektet Solar District Heating deltager fra Danmark ingeniørfirmaet PlanEnergi, Marstal Fjernvarme og Brædstrup Fjernvarme. De 2 sidstnævnte repræsenterer brancheorganisationen Dansk Fjernvarme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096