Lavere priser på affalds-energi vidner om en sektor i topform
- 3,6 millioner ton affald blev i 2015 omdannet til grøn varme og el i radiatorer og stikkontakter i Danmark. Der er i dag næsten fuld kapacitetsudnyttelse på de 26 danske affaldsenergianlæg, og det er medvirkende til, at prisen for at energiudnytte et ton restaffald er faldet med ca. 10 procent siden 2010. I samme periode er affaldsenergianlæggenes produktion af fjernvarme og elektricitet steget henholdsvis 11% og 1%.
Sådan lyder de foreløbige konklusioner i den årlige analyse af affaldsenergianlæggene i Danmark, som Energistyrelsen står bag med bistand fra Dansk Affaldsforening.
Den samlede benchmark-rapport er endnu ikke offentligt tilgængelig, men der tegner sig umiddelbart et billede af en sektor i topform med skarpt fokus på både økonomi og miljø, mener Dansk Affaldsforenings direktør Jacob Hartvig Simonsen.
Import af affald Udlandet betaler de danske affaldsenergianlæg for at energiudnytte affaldet samt en afgift til statskassen. |
Billig energi og mere genanvendelse
Den øgede effektivitet på de danske affaldsenergianlæg er opnået samtidig med, at kommunerne genanvender en langt større del af affaldet.
- Affaldssektoren er i gang med en historisk stor omstilling til cirkulær økonomi og mere genanvendelse. Alligevel er det lykkedes at sænke priserne på energiudnyttelse af affald med 10 procent. Det vidner om en effektiv og innovativ sektor, der udnytter sin styrkeposition og samtidig formår at udvikle sig. Det arbejde er vi fast besluttede på at fortsætte, siger Jacob Hartvig Simonsen.
På varmesiden kan affaldsenergianlæggene bryste sig med at være blandt de absolut billigste fjernvarmeforsyninger i Danmark. Det viser tal i den seneste afgifts- og tilskudsanalyse på energiområdet. Samlet set producerer affaldsenergianlæggene ca. 25% af fjernvarmen i Danmark.
Samtidig er genanvendelsen af husholdningsaffald steget fra 39 procent i 2012 til 44 procent i 2014.
Fakta: Hvorfor er der forskelle i priserne? Der er forskellige priser på at få energiudnyttet affald alt afhængig hvor anlægget ligger. Det skyldes mange forhold, som for eksempel:
Samlet set bliver 98,9 procent af al restaffald i Danmark energiudnyttet til en pris på ca. 300-650 kr./ton eksklusive energi- og miljøafgifter. De sidste 1,1 procent energiudnyttes til en højere pris på to meget små anlæg – nemlig affaldsenergianlægget på Bornholm og anlægget i Hobro. Bornholm-anlægget ligger i sagens natur på en ø, som der er særlige forhold omkring. Det anerkender forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V), når han i sit forslag til en konkurrenceudsættelse af sektoren vil undtage anlæg på ikke-brofaste øer. Hobro-anlægget , der dog lukkes pr. 31. december 2017. |