23948sdkhjf

Fokus på Fjernvarmen: Biomassens kringlede vej til forsyningsnettet

I forbindelse med Energy Supplys fokus på fjernvarmen i denne uge, bliver der i dag taget hul på emnet biomasse i fjernvarmesektoren. Hvad hindrer brugen af biomasse, og hvilke aspekter gør biomasse til et oplagt brændselsvalg?
På konferencen Udvikling af fjernvarmesektoren var et af hovedtemaerne Biomasse i fjernvarmesektoren, og det får selvfølgelig også (spalte-)plads her.

Vicedirektør Claus Søgaard Richter fra Landbrug & Fødevarer slog vejen forbi og talte om mængden af biomasse inden for landets grænser og anvendelse af denne i fjernvarmesektoren. Formand for Dansk Fjernvarme Uffe Bro er med på biomasse-bølgen, men understreger at der en del hindringer, der skal forceres endnu, før biomasse bliver en rentabel affære for fjernvarmeværkerne.

Biomassens banemænd
Claus Søgaard Richter ser i øjeblikket et Danmark med en overflod af biomasse, men såvel han som Uffe Bro ser en del hindringer for anvendelse af biomasse i det danske fjernvarmenet.

Claus Richter pegede på teknologien i forbindelse med anvendelsen af biomasse, transport af biomassen og prisdannelsen, som områder, der kræver særlig opmærksomhed, før man kan opnå en dansk biomasse-succes.

Uffe Bro peger på det frie brændselsvalg, som en væsentlig banemand, men også teknologien får et par ord med på vejen.

- En af de særlige forhindringer for øget brug af biomasse er bindingen til naturgas, hvor værkerne jo ikke frit kan vælge brændsel. De får ikke lov til kedelproduktion, hvor der alene produceres varme, når de har eksisterende kraftvarmeproduktion, siger Uffe Bro og fortsætter:

- En anden væsentlig barriere er, at teknologien til produktion af kraftvarme på fast biomasse ikke er rentabel. Der er så høje anlægsinvesteringer, at det ikke er økonomisk fornuftigt. Vi ser gerne at forskningen på dette område styrkes, så der på sigt kan udvikles en rentabel produktion.

Biomassens plusser
Trods problemerne med implementering af biomasse i det danske forysningsnet, så holder Uffe Bro fast i biomasse som et oplagt brændselsvalg, da fordelene er mange.

- En lav miljøbelastning er et stort plus, og at der kan bruges lokalt produceret energi er en anden. Samtidig er afgiftsbelastningen på biomasse forholdsvis beskeden, sagde Uffe Bro om de incitamenter, der er for at fjernvarmeværkerne skal slå sig på biomasse.

- Fjernvarme er den fleksible infrastruktur, hvor man kan benytte og kombinere enhver tænkelig energikilde. Med politikernes målsætning om et fossilfrit Danmark, så er det helt oplagt at bruge biomasse også til opvarmning, sammen med vindenergi, biogas, affaldsvarme og overskudsvarme fra industrien, tilføjer han.

Læs den første artikel i Energy Supplys fjernvarmefokus her .

Læs den tredie artikel Fra Fjernvarme til fjernkøling
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125