23948sdkhjf

Energy Supply sætter fokus på fjernvarmen

På en konference om fjernvarmesektoren på Christiansborg blev der diskuteret mangt og meget. I dag og resten af ugen kan du læse om både mangt og meget og om formand Uffe Bros holdning hertil.
For godt et par uger siden samledes 126 fjernvarmefolk fra hele landet på Christiansborg, da Dansk Fjernvarme på en konference satte fokus på udviklingen af fjernvarmesektoren.

Hovedtemaerne på konferencen var biomasse i fjernvarmesektoren og fjernvarmens fremtidige konkurrenceevne, men dagen bød også på mange andre interessante synspunkter fra blandt andre klima- og energiminister Lykke Friis, vicedirektør i Landbrug & Fødevarer Claus Søgaard Richter og direktør i Finn Lauritzen, Erhvervs- og Byggestyrelsen.

I dag og resten af ugen vil du få mulighed for at læse enkelte udpluk af dagen, krydret med formand for Dansk Fjernvarme, Uffe Bros syn på tingene.

Fjernvarmen og den nye energiaftale
Energy Supplys redaktør havde taget turen fra Aalborg og var med på første parket, da klima- og energiministeren åbnede ballet. Hun drejede hurtigt sin tale hen på klimakommissionens rapport, der udkommer 28. september 2010 og det efterfølgende arbejde, der skal føre til den nye energiaftale gældende fra 2011.

I forbindelse med arbejdet med den nye energiaftale er Uffe Bro ikke i tvivl om, hvor Dansk Fjernvarme har sin plads.

- I 2008 udkom Varmeplan Danmark, der viser, hvordan hele opvarmningen i Danmark kan blive stort set CO2-neutral inden 2030. Det ligger fint i tråd med Klimakommissionens mål, og til september forventer Dansk Fjernvarme, at Rambøll Danmark A/S og Aalborg Universitet kan præsentere Varmeplan Danmark 2010. Det handler om at få dokumentation for, hvor vi bruger ressourcerne bedst – i et samspil mellem kommuner, bygningsejere og forsyningsselselskaber. Dansk Fjernvarme vil spille rollen som den, der sikrer helhedstænkning.

Fjernvarmen som primus motor for energibesparelser
Klima- og energiminister Lykke Friis understregede at de største udfordringer i forbindelse med den nye energiaftale bliver at etablere et markant større udbud af vedvarende energi og at gennemføre og opnå de nødvendige energibesparelser.

Allerede på sidstenævnte punkt har Dansk Fjernvarme rustet sig med en frivillig aftale, hvor man forpligtiger sig til at spare 1,9PJ om året. Med sådan en forpligtelse følger et ansvar for at gennemføre energibesparelser, men Uffe Bro understreger, at energibesparelserne ikke kun skal findes ét sted.

- Fjernvarmen har tiltrådt en aftale med klima- og energiministeren, hvor vi skal spare 1,9 PJ om året. Det svarer til 29.000 husstandes årlige forbrug af varme og varmt vand, eller svarende til forbruget i Randers. Besparelserne skal findes hos private forbrugere, hos virksomheder, og i visse dele af ledningsnettet og produktionen af fjernvarmen. Det var vigtigt for os, at den sidste del kom med i den frivillige aftale, fordi det giver så god mening, når målet netop er reelle energibesparelser.

Samtidig understreger han også Dansk Fjernvarmes rolle som primus motor, når den enkelte forbruger skal skubbes i den (energi-)rigtige retning.

- Det økonomiske incitament er vigtigt, når folk skal vælge, hvad de vil bruge deres penge til. Samtidig er der også en øget opmærksomhed på, at vi alle sammen er forpligtet til at spare på energien, så vi ser det som en stor, men realistisk opgave, at sikre de betydelige energibesparelser.

Læs også anden artikel i serien Fokus på Fjernvarme: Biomassens kringlede vej til forsyningsnettet
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125