23948sdkhjf

Vattenfall: Fejl i fundamenter risikerer at standse havmøller

Undersøgelser af Vattenfalls havmølle-fundamenter viser samme problem som hos Dongs krakelerende fundamenter. Et problem, der kan få konsekvenser, hvis ikke der gribes ind nu.
Vattenfall har nu gennemført undersøgelser af egne havvindmøller på mølleparkerne Horns Rev 2 og Kentish Flat, efter Dong Energy for et par uger siden oplyste, at der er problemer med sætteskader i fundamenterne, skriver Ingeniøren.

Skader mellem monopilefundamenter og overgangsstykket
Undersøgelsen afslører, at tyve vindmøllefundamenter i den danske offshorepark Horns Rev 1 og fem i den britiske, Kentish Flat, har sætteskader mellem monopilefundamentet og overgangsstykket.

- Hvis vi ikke løser problemet i løbet af et til to år, er der risiko for, at skaderne bliver værre, og at møllerne ikke kan producere. Det er ikke så store ændringer, der er sket. Men det er forandringer, der kan blive meget alvorlige, hvis der ikke gribes ind, siger informationschef Ingegerd Bills, Vattenfall Vindkraft til Ing.dk.

Der er endnu ikke fundet nogle sprækker i fundamenterne, oplyser hun, men fortsætter overgangsstykket med at synke ind i fundamentet, vil det med tiden blive tilfældet.

Jagten på løsninger er sat ind
Efter at Vattenfall har konstateret sætteskaderne, er teknikerne nu i færd med at måle rundt om fundamenterne, for at finde ud af hvor meget overgangsstykket er sunket, og hvor meget vægt, der hviler på de enkelte stålknæ.

Teknikerne er også allerede i gang med at se på forskellige løsninger.

- Der cirkulerer forskellige alternativer, som vi naturligvis også kigger på, og som afhænger af de fortsatte målinger, siger Ingegerd Bills og understreger, at det intet har med pris at gøre:

- For det vigtigste for os er, at parkerne faktisk kan producere el i hele deres levetid.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095