23948sdkhjf

Lov bremser elproduktion fra geotermisk varme

Det er muligt at producere elektricitet af geotermisk varme, men lovgivningen står i vejen.
På Oregon Institute of technology i USA producerer et geotermisk kraftværk nu elektricitet af 75 grader varmt vand fra undergrunden, skriver Ingeniøren.

Et lignende anlæg, Chena Hot Springs Geothermal Power Plant i Alaska, har været i drift i to år. Her er udbyttet 400 kW, mens udbyttet fra Oregon er på 200 kW.

Det kunne også lade sig gøre i Danmark, hvis ikke lovgivningen stod i vejen.

Kan ikke leve op til licensbetingelserne
Hos Viborg Fjernvarme er man i øjeblikket ved at opføre et geotermisk anlæg med henblik på varmeproduktion. Oprindeligt ville man også have produceret elektricitet af det 75 grader varme vand fra Viborgs undergrund.

- Vi søgte først om tilladelse til at producere elektricitet. Men det var en betingelse for licensen, at vi så skulle forpligte os til at levere elektricitet hele tiden, og så kan det ikke betale sig. Derfor søgte vi en ny licens til fjernvarme alene, siger Sigurd Solem fra konsulentfirmaet Dansk Geotermi til Ingeniøren.

Årsagen til, at det ikke er muligt at producere el af geotermisk varme i Danmark, er, at det koster en hel del strøm at pumpe vandet op fra undergrunden. Derfor er elproduktionen kun rentabel i de timer i døgnet, hvor elprisen er højere end omkostningerne.

Geotermisk elektricitet kommer til Danmark - en dag
- Effektiviteten i Chena Hot Springs anlægget er cirka 15 procent. Men der er forskere i gang, blandt andet i Potsdam i Tyskland, som mener, de kan komme op på 40-50 procent, blot ved 60 graders varme. Og hvis det bliver muligt, så kan geotermisk elektricitet laves mange steder, og samtidig være konkurrencedygtigt med vindmøller, forklarer Sigrud Solem.

Han er ikke i tvivl om, at geotermisk elektricitet kommer til Danmark om nogle år. Derfor har man også på geotermi-anlæggene i Viborg og Tønder, hvor Dansk Geotermi er involveret, gjort forberedelser til elproduktion af det varme vand.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109