23948sdkhjf

Trillioninvesteringer i Brasiliens olie- og gassektor skaber store muligheder

Klumme: Massive investeringer på over 1,11 trillioner danske kroner i den brasilianske oliesektor får verdens olie- og gasindustri til at rette blikket mod det store latinamerikanske land.
Klumme af Peter Efland, Danmarks Eksportråd.

Det statskontrollerede brasilianske olieselskab Petrobras viser med sin femårige investeringsplan på ikke mindre end 1,11 trillioner kroner, at olie og gas sektoren i Brasilien er udset til at være landets vækstmotor.

Udover Petrobras’ egne investeringsplaner forventes yderligere milliardinvesteringer fra store internationale aktører i sektoren, så som BG, BP, Devon, Exxon, Statoil Hydro, Shell etc.

Den brasilianske oliesektor har siden 1997 gennemgået en liberaliseringsproces, der har resulteret i at over 70 nationale og internationale virksomheder nu er engagerede i udvikling, produktion og udforskning af de brasilianske oliefelter.

Det var dog ikke før det store pre-salt Tupi fund i 2007, at der for alvor kom gang i forestillingerne om Brasilien som en af verdens nye olieeventyr. Tupi feltet har estimater på mellem 5-8 millarder tønder olie og kickstartede de store olie fund i pre-salt området – et 800 km langt og 200 km bredt område - der anslås i sin helhed at have mellem 30-100 milliarder tønder olie.

Den massive investeringsplan og de høje estimater for oliereserver har betydet, at verdens olie- og gasindustri har vendt øjnene mod Brasilien. Internationale såvel som danske olieselskaber holder nøje øje med udviklingen i det store latinamerikanske lands olieindustri.

Nye Regulativer
Efter opdagelsen af Tupi feltet har den brasilianske regering diskuteret nødvendigheden af at revidere reglerne for auktionsmodellen. Fokus har specielt været rettet mod nødvendigheden af at distribuere olieindtægterne bredere, og derved sikre at de kommer til gavn for den brasilianske befolkning.

Den brasilianske Præsident Luiz Inácio Lula da Silva offentliggjorde d. 31. August 2009, fire nye regulativer der, hvis vedtaget i kongressen, vil danne fundament for den fremtidige varetagelse af landets pre-salt olie reserver, samt andre strategiske olie reserver. Disse regulativer vil blandt andet betyde, at ikke alle oliefelter bliver auktioneret, men at regeringen kan vælge. Endvidere vil et nyt regeringsfirma, Petrosal, i fremtiden administrere pre-salt området og dets kontrakter.

Udfordringer og muligheder for danske firmaer
Kravet om lokalproduktion i den brasilianske olie og gas sektor er ofte en massiv udfordring for danske firmaer med ønske om at blive leverandør eller underleverandør til den Brasilianske sektor. Kravet betyder at operatørerne på oliefelterne er tvunget til at bruge et minimum af lokalproduceret produkter og services i deres udforskning af oliefelterne. Minimumskravet ændres fra udbudsrunde til udbudsrunde men ligger generelt på 60-80%.

Internationale leverandører og underleverandører kan fritages fra kravet om lokalproduktion hvis de producerer en nødvendig vare eller en service der ikke kan findes i Brasilien. Mange firmaer, inklusive flere danske leverandører, har dog valgt at blive etableret i landet, og på denne måde helt undgå kravet om lokalproduktion.

Kilde: Danmarks Eksportråd

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11