23948sdkhjf

Vildbjerg Varmeværk køber den 9. elkedel

Vildbjerg Varmeværk har besluttet, at Averhoff Energi Anlæg skal udbygge deres varmeproduktionsanlæg med en 12 MW 10,5 kV elkedel.
Elkedlen fra Averhoff Energi Anlæg vil give Vildbjerg Varmeværk mulighed for at producere varme på el i de perioder, hvor el driftsøkonomisk set er attraktiv som brændsel. På den måde opnår værket større fleksibilitet ved planlægning af varmeproduktionen, da de kan anvende el som alternativ til nuværende energikilde.

Varmeproduktionen på elkedlen vil derfor ske, når der produceres og leveres mere el ind på det overordnede elnet, end der forbruges. Det vil med andre ord sige, at der opstår et overskud af eleffekt, og at der er behov for, at der hurtigt skabes et forbrug af el. Derfor er elpriserne i disse perioder normalt lave. I takt med at regeringens planlagte udbygninger af vindkraft realiseres, vil der blive større behov i fremtiden for at kunne skabe elforbrug hurtigt.

Ved at sætte elkedlen i drift kan Vildbjerg Varmeværk med kort varsel skabe et forbrug af el på op til 12 MW og samtidig opnå følgende indtægtsmuligheder:

Manuel reserve - 15 minutter
Vildbjerg Varmeværk kan stille deres elkedel til rådighed som en manuel reserve, der kan fjernaktiveres på under 15 minutter.

Værket fastsætter selv, hvilken pris de vil have pr. time, elkedlen stilles til rådighed i markedet, samt hvilken aktiveringspris de vil acceptere, at kedlen startes ved.

Spotmarkedet
En anden driftsmulighed er elspotmarkedet. Her indberetter Vildbjerg Varmeværk dagen i forvejen, hvilken pris elkedlen må aktiveres ved, og elkedlen vil på den måde fungere som en regulær driftskedel, når elpriserne på spotmarkedet er lave eller ligefrem negative.

Primærreserve - 30 sekunder (primærregulering)
Siden den 15. september 2009 har det været muligt at tilmelde elproduktionsenheder (f.eks. gasmotorer) og elforbrugsenheder (f.eks. elkedler) som såkaldte primærreserver. Formålet med primærreserver er at stabilisere frekvensen på elnettet tæt på 50 Hz ved at regulere elproduktion og elaftag op og ned.

Når Vildbjerg Varmeværk tilmelder elkedlen til aktivering på spotmarkedet, kan de samtidig tilmelde elkedlen som primærreserve.

Elkedlen kan dog ikke tilmeldes med fuldt effektaftag (12 MW), da det skal være muligt at regulere effekten op eller ned med få MW på under 30 sekunder. Derudover skal "brændslet" (el) afregnes efter de aktuelle priser på spotmarkedet, og det er derfor ikke rentabelt at køre med større last på elkedlen end nødvendigt.

Med den nye elkedel bliver det altså muligt for Vildbjerg Varmeværk at udnytte de mange fordele på elmarkedet og opnå indtægter fra bl.a. rådighedsbetaling, aktiveringsbetaling, elspotmarkedet eventuelt kombineret med primærregulering. Disse indtjeningsmuligheder betyder, at Vildbjerg Varmeværks investering i elkedlen er meget rentabel.

Elkedelanlægget placeres i en nybygget sidebygning til den eksisterende kedelbygning. På den måde kan den varme, som elkedlen producerer, fuldt ud udnyttes i værkets fjernvarmesystem ved enten at lagre varmen på akkumuleringstanken eller levere den direkte til værkets forbrugere.

Den foreløbige tidsplan er baseret på, at AEA leverer elkedlen primo juni. Umiddelbart herefter vil installationsarbejdet blive påbegyndt, så elkedlen kan være klar til drift primo oktober.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109