23948sdkhjf

Solcellebænk fandt vej til Fyn via Facebook

De første fem bænke opstilles snart i Svendborg.

Strøm, naturgas, varmepumper, fibernet og nu også solcellebænke.

Sydfyns Elforsyning (SEF) har udvidet produktporteføljen med en kroatisk solcellebænk, hvor man kan få ladet mobilen op, mens man tager sig et hvil.

Et Facebook-opslag var startskuddet til projektet.

- Ideen kom til Danmark via en af mine bekendte, der havde set bænken på Facebook og delt et opslag herom på formanden for Sydfyns Elforsyning, Søren Bøving-Andersens profil. Det opslag så jeg, og efter nogen tid undersøgte jeg mulighederne for import til Danmark, fortæller Kurt Sorknæs, produktmanager hos SEF.

Første bænk så dagens lys
Solcellebænken Steora Smart Bench er udviklet af en ung kroatisk ingeniørstuderende Ivan Mrvos. I 2015 var han så langt med udviklingen, at den første bænk så dagens lys.

- Det viste sig hurtigt, at der var stor lokal efterspørgsel efter bænken, og Ivan forlod studiet for at hellige sig udvikling og produktion i Iværksætterfirmaet InClude, der har hjemme i Solin nær Split i Kroatien, fortæller Kurt Sorknæs, der siden han så bænken på Facebook altså har arbejdet på at få den til Danmark.         

Det har dog ikke været sådan helt lige til.

- Det viste sig hurtigt, at der var nogle udfordringer, idet klimaet i Danmark jo er anderledes end i Kroatien. Efter en udviklingsperiode, hvor batterierne i bænken er blevet optimerede og regn/vand resistensen er forbedret, er det nu endelig muligt at opstille bænken i Danmark, fortæller Kurt Sorknæs.

SEF/Steora Smart Bænk er udført i stålplade og selve siddefladen er solceller under et meget kraftig plexiglas. Bænkens funktioner er blandt andet trådløs opladning af mobiltelefoner, opladning af andre devices via USB-udtag, SIM-baseret Wi-fi og køling af sædet, så det aldrig bliver over 30 grader.

Fem bænke i Svendborg

I første omgang har SEF indgået en aftale med Svendborg Kommune om opstilling af 5 bænke. Tre bænke af  hybridudgaven, der tilsluttes ekstern strømforsyning, der supplerer solcellerne, når disse ikke kan levere den nødvendige energi. To bænke af standardudgaven, som alene modtager energi fra solcellerne. Bænkene opstilles først i maj.

-  Sydfyns Elforsyning er en regional forsyningsvirksomhed, der leverer grøn strøm til sine kunder, og vi er faldet pladask for dette produkt, som vi synes er et fint supplement til vores andre grønne produkter. Endvidere er SEF/Steora Smart Bænk et rigtig fint bidrag til Smart City tankegangen, siger Kurt Sorknæs.

SEF har en forventning om, at bænken hurtigt vil finde sin plads i de fleste turistbyer og turistområder i Danmark.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094