23948sdkhjf

Aktivister har indtaget Nordjyllandsværket

Greenpeace-aktivister indtog i går morges den største skorsten på Nordjyllandsværket. Det ligger lige nord for Aalborg og tilhører det 100% statsejede, svenske Vattenfall med Fredrik Reinfeldt som eneaktionær. Greenpeace presser i Sverige på for at få Reinfeldt, der dette halvår er EU-formand, til at omstille alle Vattenfall-kraftværker fra kul til biomasse og naturgas.
- Sveriges hjemlige produktion af strøm er kul-fri, men alligevel vælger den svenske stat at lade Vattenfall køre tre store kraftværker med kul i Danmark. Vattenfall står for en tiendedel af hele Danmarks CO2-udslip. Det er uanstændigt at svine så meget i andre lande, siger Anders Hellberg, svensk klimamedarbejder for Greenpeace Norden fra aktionen i Nordjylland. - Reinfeldt og hans Vattenfall bør afvikle brugen af kul med det samme! Det skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.

I Danmark afbrændes omkring 8 mio. tons kul om året, og halvdelen af el-produktionen sker med kul som brændsel. Kul er det fossile brændsel, der udleder mest CO2 pr. energienhed, og afbrænding af kul står alene for 35 procent af Danmarks totale CO2-udslip. Det er grunden til, at Danmark er meget langt fra med hjemlige reduktioner at nå sit Kyoto-mål på 21 procents reduktion i 2012 i forhold til 1990. Faktisk lå udslippet af drivhusgasser i 2008 kun godt 7 procent under 1990-niveau.

- Det er ingen tilfældighed, at Vattenfall har tre centrale kulkraftværker i Danmark. Den danske regering har fastholdt nogle meget gunstige rammebetingelser for anvendelse af kul, siger Tarjei Haaland, klima- og energiekspert i Greenpeace. - Regeringen har intet gjort for at udfase kulforbruget. Brugen af kul er tværtimod steget siden 2002.

Greenpeace lancerer også i dag en hjemmeside, greenpeace.dk/kul, med en bunke kulsorte facts om regeringens forfejlede energipolitik.

Lars Løkke Rasmussen og Fredrik Reinfeldt har det til fælles, at de er i spidsen for statsejede energiselskaber, Vattenfall og Dong Energy, som har et massivt brug af kul. De indtager også, som henholdsvis vært for klimatopmødet og formand for EU, centrale roller i klimaforhandlingerne, der skal føre til en aftale i København til december.

- Løkke og Reinfeldt skal lede ved eksemplet. Hvis de vil have resten af verden med i en ambitiøs klimaaftale, skal de feje for egen dør. DONG og Vattenfall skal udfase kul på eksisterende kraftværker og skrinlægge planer om udbygning af nye kulkraftværker, siger Dan Belusa, klimamedarbejder i Greenpeace.

Kilde: Greenpeace

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.156