23948sdkhjf

10 spildte år skal vendes til 10 gode år

Klumme: Om end tiden er knap er det en rigtig god ide at forfølge ambitionen om 550 MW termisk kapacitet eldrevne varmepumper.

Der var ikke megen hjælp at hente for 10 år siden, da daværende energiminister Flemming Hansen i et svar til Folketinget fastslog, at varmepumper ikke er udsat for urimelige økonomiske og administrative barrierer i forhold til andre energikilder. Der manglede med andre ord ikke incitamenter til at sparke gang i markedet for varmepumper.

I dag ved vi, at der blot er installeret en termisk kapacitet på sølle 40 MW eldrevne varmepumper, der i alt leverer langt under 1 procent af den samlede varmeproduktion. Dette står i strid modsætning til Energistyrelsens rapport om, at der i 2020 kan være installeret helt op til 550 MW termisk kapacitet eldrevne varmepumper.

Om end tiden er knap, er der rigtig god mening i at forfølge denne ambition, da varmepumper i dag er vores bedste værktøj til at sikre sammenhæng mellem et stadig mere fluktuerende elmarked og fjernvarmen. Det er vores bedste værktøj til at sikre udnyttelse af den stadig stigende mængde overskudsvarme, hvilket ikke mindst skyldes et stigende antal IT-virksomheder, der har valgt at placere deres investeringer i datacentre i Danmark. Og det er et af vores bedste værktøjer til en effektiv udnyttelse af el, der lige så godt kan sælges til fjernvarmen som til udlandet, så fjernvarmen kan fungere som lager i tider, hvor vinden viser tænder, og elproduktion fra vindmøllerne overstiger vores eget forbrug.

Selvom regeringen i 2006 mente, at barriererne til at udbygge mængden af varmepumper var til at overse, så ved vi i dag bedre. Og vi kan i dag se, at der er behov for en yderligere indsats for at sikre, at vi høster de gevinster, der er ved at udbrede varmepumper. At få store varmepumper med på listen over mulige håndtag, fjernvarmeselskaberne kan dreje på, når de skal indfri deres energispareforpligtigelse, er et stort og vigtigt skridt på vejen. Det samme var det, da vi fik afskaffet PSO’en, skønt den udfases over en årrække, og vi derfor ikke får den fulde effekt allerede nu.

Vores analyser viser, at vi ikke er i mål, og store eldrevne varmepumper derfor endnu ikke er konkurrencedygtige, sådan at fjernvarmeselskaberne over en bred kam har mulighed for at foretage investeringer. Fjernvarmen skal jo fremskaffes på en konkurrencedygtig måde.

Derfor iværksætter Dansk Fjernvarme nu en handlingsplan, der skal arbejde for udbredelse af 500 MW nye eldrevne store varmepumper i fjernvarmesystemet. Her vil vi formalisere samarbejdet med en bred kreds af centrale aktører, der ligeledes har interesser i at sikre sammenhæng i energisystemet, hvilket ligeledes vil styrke teknologiudviklingen til gavn for den danske eksport og sikre fjernvarmeselskaberne mulighed for at investere i teknologi, der kan reducere varmeregningen for vores kunder.

Her er det helt oplagt at udnytte de mange kompetencer, der over en bred kam findes hos både Energistyrelsen og Energistyrelsens rejsehold, hvis indsats under alle omstændigheder bør styrkes, den danske industri, rådgiverne og ingeniørerne, både centrale og decentrale varmeselskaber og en lang række andre aktører, der kan bidrage til at realisere det store potentiale.

Det er der brug for, så der ikke igen går 10 år, førend vi sikrer varmepumpernes succes til glæde for industrien, eksporten og ikke mindst varmeforbrugerne.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11