23948sdkhjf

Energinet.dk vil ændre tariferingen for solcelleejere

Det kan få konsekvenser for private solcelle-ejere og en række industrivirksomheder.
Energinet.dk har sendt et forslag til ændring af tariferingen i høring. Når høringssvarene er gennemgået og vurderet, skal et endeligt forslag sendes til Energitilsynet.

Solcelleejere nettoafregnes
Forslaget om en ændring af tariferingen får konsekvenser for elproducenter, der er nettoafregnede.

Solcelleanlæg producerer f.eks. meget i dagtimerne, hvor folk typisk er på arbejde, og strømforbruget i hjemmet lavt. Strømmen bliver i stedet sendt ud i elnettet. Husejere, der er årsnettoafregnede, kan hente strøm fra nettet om aftenen uden at betale for transporten frem og tilbage. Husejerens skal kun en gang årligt betale differencen mellem det, der er sendt ud, og det der er hentet hjem – selv om der reelt har været transporteret meget mere ind og ud.

Ca. 90.000 elforbrugere med egenproduktion, primært solcelleejere, skal betale i alt ca. 30 mio. kroner mere i net- og systemtarif, hvis ændringen gennemføres. Til gengæld vil net- og systemtariffen blive sat tilsvarende ned for resten af elforbrugerne. Energinet.dk vil ikke tjene penge på tarifændringerne.

En typisk nettoafregnet solcelleejer vil få en årlig øget betaling i net- og systemtarif på mellem 300 og 400 kroner.

Industrielle værker
En række industrielle værker vil også opleve øget tarifbetaling, hvis Energinet.dk’s forslag godkendes.

Det er elproduktionsanlæg, der er ejet af virksomheder og som sender strøm ud i nettet. Virksomhederne er timenettoafregnet og betaler differencen mellem det, der sendes ud i nettet og det, der hentes hjem i den enkelte time, selv om der reelt kan være transporteret meget mere strøm ind og ud.

I alt vil 30-40 virksomhederne årligt skulle betale ca. 16 mio. kroner mere i net- og systemtarif, mens resten af elforbrugerne slipper tilsvarende billigere.

Ingen ændringer for nettoafregning af PSO eller afgifter
Ændringerne vedrører ikke nettoafregning for elafgifter og PSO-betaling. Der er alene tale om ændringer for Energinet.dk’s net- og systemtarif.

Kilde: Energinet.dk

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11