23948sdkhjf

Campus Bornholm tager solcelleanlæg i brug

Et 1.005 kvadratmeter stort solcelleanlæg skal skære en femtedel af elregningen, mens et jordvarmeanlæg bliver den primære varmekilde på Bornholms nye campus.
Campus Bornholm er ved at opføre sin nye campusbygning på Minervavej i Rønne. Byggeriet består af 15.435 m2 nybyggeri og 5.500 m2 ombygning af eksisterende bygninger.

De eksisterende værkstedsbygninger på Minervavej bevares og integreres med det kommende byggeri. Og det er her på taget af værkstedsbygningerne Campus Bornholm har fået installeret sit solcelleanlæg.

- Det fylder 1.005 kvadratmeter, består af 667 paneler og kommer til at dække cirka en femtedel af vores elforbrug, fortæller bygningsleder Dennis G. Falk fra Campus Bornholm.

EnergiMidt har været koordinator på anlægget, Nielsen El har stået for el-delen, mens Poul Larsen A/S har lavet tagarbejdet. Og solcellerne?

Ja, de kommer fra Kina, fortæller Dennis G. Falk.

Campus Bornholm har investeret 1,5 millioner kroner i anlægget, der har en tilbagebetalingstid på otte år.

Jordvarme til termoaktive dæk
Den nye campus-bygning udstyres med termoaktive dæk, der kan levere jævn varme både sommer og vinter. Varmen til de termoaktive dæk kommer ikke fra fjernvarmeværket.

- Vi installerer et jordvarmeanlæg med 13 kilometer jordslanger og et par varmepumper til at booste varmen, fortæller Dennis G. Falk.

Jordvarmeanlægget er endnu kun på tegnbrættet, da man helst skal være helt færdig med byggeriet af campusbygningen, før man giver sig til at grave jordslangerne ned.

- Vi regner med at gå i gang med jordvarmeanlægget ultimo 2017 eller 2018. Det bliver Ribe VVS, der kommer til at klare den del, siger Dennis G.Falk.

Hvor stor en del af varmeforbruget, der dækkes af jordvarmeanlægget, er endnu for tidligt at sige noget om.

- Det bliver en ret stor del, da det er et ret omfattende projekt. Vi regner kun med at skulle hente suppleringsvarme fra fjernvarmen, slutter Dennis Falk.

Byggeriet af Bornholms nye campus skal stå færdigt i 2018.

Om Campus Bornholm & byggeriet

Campus Bornholms kommende bygningsfællesskab er tegnet af den Århus-baserede tegnestue, Cubo Arkitekter i samarbejde med NOVA5 arkitekter,Dominia A/S, Lars Ørtoft Rådgivende ingeniørfirma og Henrik Jørgensen Landskab.

Byggeriet vil huse gymnasiale uddannelser, erhvervs-, voksen- og efteruddannelser. I det nye Campus Bornholm vil man desuden huse videregående uddannelser (lærer, pædagog, socialrådgiver og sygeplejerske), den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelserne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078