23948sdkhjf

Jysk landsby sender madaffald til biogasproduktion

350 husstande i Voldum skal fra april til september teste forskellige systemer til affaldssortering. Madaffaldet sendes til KomTek Miljø A/S, hvor det gøres klar til biogasproduktion.
Indbyggerne i den lille østjyske by Voldum skal til at skabe nye gode affaldsvaner. Fra april og seks måneder frem gennemføres et affaldsforsøg, hvor 350 husstande i Voldum skal frasortere deres madaffald i en separat beholder med henblik på at sende det frasorterede affald i biogasproduktion.

Derfor har Favrskov Forsyning sat sig for at finde ud af, hvordan man mest effektivt kan indsamle, transportere og afsætte det organiske affald, og hvordan man sikrer, at affaldet bliver sorteret korrekt.

- Vi har forberedt os meget til det her forsøg og har gjort meget ud af at involvere indbyggerne i Voldum, så de er klædt godt på til at sortere madaffald. Nu glæder vi os bare til at komme i gang med selve tømningen og til at se, hvordan det hele forløber, siger Lone Bejder, forsyningschef i Favrskov Forsyning.

KomTek Miljø gør klar
Beboerne i Voldum får udleveret beholdere til madaffald i uge 10 og 11, og allerede den 7. april tømmes beholderne første gang. Det er en separat skraldebil, der hver fjortende dag henter affaldet og bringer det til KomTek Miljø i Holsted.

- I vores forsøg i Voldum bliver madaffaldet fragtet til KomTek Miljø i Holsted. De forbehandler affaldet og sørger for at fjerne urenheder i affaldet, f.eks. bestik, plastikposer, emballage mm. Produktet efter forbehandlingen er en mængde biopulp, der sendes videre til et biogasanlæg, fortæller kommunikationsansvarlig Jonas Roland Pedersen hos Favrskov Forsyning.

Hos KomTek analyseres madaffaldet, og informationer om behandlet mængde, mængden af biopulp, teoretisk gaspotentiale m.m. samles i en rapport, der sendes til Favrskov Forsyning efter endt forsøgsperiode.

Forskellige metoder
I forbindelse med forsøget vil Favrskov Forsyning teste forskellige metoder til opsamling og sortering af affaldet for at kunne udpege den metode, der gør sig bedst.

- I forsøgsperioden prøver vi forskellige materialer af, f.eks. papirposer, poser lavet af majsstivelse og tre forskellige typer af beholdere. Undervejs får borgerne nye beholdere og poser, så de får lov til at prøve alle metoderne, siger Jonas Roland Pedersen.

Favrskov Forsyning vil til september vurdere, hvorvidt forsøget fra Voldum skal danne basis for affaldssortering i resten af kommunen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125